Cuprins:
Rusia nu mai reușește să atragă suficienți recruți pentru armata sa, pe fondul eșecurilor de pe frontul din Ucraina, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării.
„Rușii se descurcă atât de prost (în Ucraina) încât știrile din provincia Harkov au determinat mulți voluntari ruși să refuze lupta”, a declarat oficialul, sub acoperirea anonimatului.
El a făcut referire la contraofensiva fulgerătoare a forțelor ucrainene în nord-estul țării, care a determinat retragerea trupelor ruse din zonă până dincolo de graniță. Înfrângerea a fost comentată pe larg de bloggerii militari ruși și chiar de comentatorii de la televiziunile fidele Kremlinului.
Oficialul american a mai spus că liderul Wagner Group, o companie militară privată care are legături cu Kremlinul, a fost văzut în diverse clipuri video postate pe rețelele de socializare cerând prizonierilor ruși, tadjici, bieloruși și armeni să se alăture luptei din Ucraina.
„Credem că acest lucru face parte din campania Wagner de recrutare a peste 1.500 de infractori condamnați”, a declarat oficialul. „Dar mulți refuză”, a spus el.
Săptămâna trecută, o înregistrare video postată online și analizată de New York Times arăta cum Grupul Wagner promitea condamnaților că vor fi eliberați din închisoare în schimbul unui stagiu de luptă de șase luni în Ucraina.
Nu este clar când a fost filmat videoclipul.
Vești descurajante pentru ruși
Oficialul american a observat totodată că Rusia nu a reușit să își atingă propriile obiective strategice, nici măcar pe cele limitate.
Președintele rus Vladimir Putin a reiterat săptămâna trecută că „obiectivul principal” al invaziei sale se limitează la capturarea Donbasului – regiunea din estul Ucrainei, unde Rusia a recunoscut independența a două republici separatiste – Donețk și Luhansk.
Dar Kievul controlează încă mai multe orașe și localități-cheie din Donețk. Iar luni, ucrainenii au recucerit și satul Bilohorivka din apropierea orașului Lisichansk, situat în estul țării, într-o victorie mică, dar simbolică, ceea ce înseamnă că Rusia nu mai deține controlul total nici asupra regiunii Luhansk.
În plus, forțele ucrainene controlează acum tot teritoriul aflat la vest de râul Oskil, din estul Ucrainei, a precizat oficialul, și au eliberat peste 300 de așezări în provincia Harkov.
Cu toate acestea, Putin a asigurat vineri, la un summit regional din Uzbekistan, că Rusia își va menține „operațiunea militară specială”, în ciuda înfrângerii suferite de forțele ruse în nord-est și a ofensivei ucrainene din sud, în apropiere de orașul-port Herson.
Livrarea de tancuri americane, o posibilitate
În condițiile în care trupele ucrainene continuă să recupereze teritorii, iar războiul are aproape șapte luni, Pentagonul discută deja despre cum să sprijine cel mai bine Kievul pentru un conflict pe termen lung, scrie New York Times.
O parte din acest efort, a spus oficialul, presupune tranziția Ucrainei de la armamentul din epoca sovietică și înlocuirea lui cu cel folosit de NATO și de alte armate occidentale.
În vreme ce aliații au furnizat Ucrainei tancuri din epoca sovietică, Pentagonul și-a semnalat acum și disponibilitatea de a transfera Kievului și tancuri de luptă occidentale.
„Blindatele sunt un domeniu de capabilități cu adevărat important pentru ucraineni”, a declarat oficialul. „Înțelegem că va veni o zi în care (Kievul) ar putea dori să treacă – și ar putea fi nevoie să treacă – la modele compatibile cu NATO”, a spus el.
Președintele Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat aliaților occidentali mai multe echipamente militare și muniții, spunând că contraofensiva în curs de desfășurare depinde de obținerea mai multor arme.
El a făcut, de altfel, aluzie la acest lucru și în discursul său de luni noapte. „Ritmul este foarte important acum”, a spus Zelenski. „Vorbim despre acest lucru cu sinceritate. Ritmul de furnizare a ajutoarelor pentru Ucraina ar trebui să corespundă ritmului mișcării noastre”, a subliniat el.
„Tancurile sunt absolut o variantă luată în calcul”, a declarat oficialul american din domeniul apărării.
„Ne uităm la ansamblul forțelor armate ucrainene și luăm în considerare pentru viitor de ce capabilități vor avea nevoie și cum vor putea SUA și aliații noștri să sprijine Ucraina în construirea acestor capabilități”, a mai spus acesta.
„În ceea ce privește lupta imediată, tancurile care sunt disponibile și care ar putea fi furnizate foarte rapid, cu puțină sau deloc pregătire, sunt tancuri de tip sovietic, dar suntem cu siguranță deschiși la alte opțiuni, cu condiția ca pregătirea, întreținerea și susținerea să poată fi asigurate”, a adăugat el.
Decizia Washingtonului de a livra tancuri Kievului ar putea fi foarte importantă, oferind celorlalți aliați un semnal pentru a face un gest asemănător.
Până în prezent, Germania, spre exemplu, a refuzat să trimită tancuri în Ucraina. Ministra apărării, Christine Lambrecht, a repetat săptămâna trecută că deocamdată, Statele Unite și NATO au decis să nu furnizeze astfel de arme și că Germania nu va face acest lucru pe cont propriu.