Mergi direct la conținut »
UPDATE | Rusia verifică dacă un raid al forțelor ruse l-ar fi ucis pe liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

UPDATE | Rusia verifică dacă un raid al forțelor ruse l-ar fi ucis pe liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi

Rusia susține că un raid al forțelor ruse l-ar fi ucis pe liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. Ministerul rus al Apărării a anunțat că verifică informațiile potrivit cărora cel mai căutat terorist din lume a murit în urma unui raid efectuat de aviația rusă, în apropiere de orașul sirian Rakka. Anunțul a fost făcut de ministerul Apărării de la Moscova, relatează agenția rusă Tass.

UPDATE 15.00: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze anunţul potrivit căruia liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi ar fi fost ucis într-un raid al Rusiei, în timp ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat că Moscova nu poate confirma 100% informaţia, relatează Reuters. Peskov a îndemnat reporterii să se adreseze Ministerului Apărării cu întrebările privind uciderea lui al-Baghdadi. El a precizat, însă, că preşedintele rus Vladimir Putin primeşte în mod regulat rapoarte şi informaţii de la minister.

Totodată, coaliția antijihadistă condusă de Statele Unite a anunțat că nu poate să confirme informația. ”Noi nu putem să confirmăm aceste informaţii în acest moment”, a declarat vineri, citat într-un comunicat, colonelul Ryan Dillon din cadrul Forţelor terestre americane, un purtător de cuvânt al Operaţiunii ”Inherent Resolve”.


Raidul aerian al forțelor ruse a fost efectuat în data de 28 mai, asupra unui post de comandă al grupării teroriste, unde liderii ISIS s-au adunat pentru a discuta despre rute de ieșire din orașul sirian, a anunțat ministerul rus al Apărării.

”Potrivit unei informaţii care este verificată acum prin diverse canale, liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi, care a fost eliminat în atac, era prezent la întâlnire”, a anunţat ministerul, potrivit RIA Novosti. Ministerul afirmă că 30 de comandanţi şi până la 300 de combatanţi participau la reuniunea de la Rakka

Știrea că cel mai căutat terorist din lume a fost ucis în urma unui raid din Rakka a apărut în urmă cu câteva zile la televiziunea de stat din Siria. Nu este totuși prima dată când liderul ISIS a fost raportat mort. Cu toate acestea, cum anunțul a fost făcut acum de ministerul rus al apărării, ipoteza este mai credibilă.

TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
Recomandări
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
 

Abu Bakr al-Baghdadi este considerat cel mai periculos și căutat terorist, pe capul lui fiind pusă o recompensă de 25 de milioane de dolari. Acesta nu a avut decât o singură apariție în public, atunci când a proclamat „califatul” Statul Islamic, în 2014, la o predică  pe care a susţinut-o la Mosul, după ce a preluat controlull asupra oraşului.

De atunci gruparea a suferit importante pierderi de teren şi a fost vizată atât de bombardamente ruse, cât şi americane şi ale aliaţilor americanilor.

În martie, secretarul de Stat Rex Tillerson anunţa că ”aproape toţi” locotenenţeii lui al-Baghdadi au fost ucişi. ”Este doar o chestiune de timp ca al-Baghdadi să aibă aceeaşi sorată”, aprecia Tillerson.

Citește și:

Close
Închide
  Close