Mergi direct la conținut »
S-au schimbat regulile la plata cu cardul. Ce trebuie să știi dacă faci cumpărături online sau efectuezi plăți contactless
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

S-au schimbat regulile la plata cu cardul. Ce trebuie să știi dacă faci cumpărături online sau efectuezi plăți contactless

Plățile cu cardul atât online cât și la comercianți, se supun unor noi reguli începând din 14 septembrie. Au intrat în vigoare două regulamente UE care introduc măsuri suplimentare de securitate pentru tranzacții, respectiv introducerea unor date suplimentare pentru autentificare și confirmarea plăților. Noutatea absolută este că la o plată online, pe lângă codul 3D secure primit prin sms, va fi necesară și introducerea ultimelor patru cifre din CNP-ul titularului de cont.

De Mihai Niculescu,

Modificările care au intrat în vigoare pe 14 septembrie sunt cuprinse în Regulamentul Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului (PSD2) cu privire la „standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienţilor şi standardele deschise, comune şi sigure de comunicare (Regulamentul UE)”.

Plățile cu cardul pe site-urile comercianților

În majoritatea cazurilor, plățile cu cardul la magazinele online sau furnizori folosesc sistemul 3D Secure, care presupun introducerea codului primit prin SMS după datele cerute de pe card.

De sâmbătă ca să faci o plată online folosind cardul, pe lângă parola 3D Secure va trebui să introduci și un cod format din ultimele 4 cifre ale codului tău numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de pașaport, dacă nu ai CNP, potrivit newsweek.ro.

Plata la comercianți în magazin

De regulă, pentru plățile contactless sub 100 de lei, nu este necesară introducerea codului PIN al cardului. Acum însă, după fiecare 5 plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

Plățile sub 100 de lei prin online banking

Dacă plata pe care urmează să o faci este sub 30 de Euro (sau 100 de lei), nu va mai fi nevoie să introduci codul oferit de un dispozitiv token sau parola de acces în contul de online banking.

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
Recomandări

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava

 

Poți face până la 5 astfel de plăți consecutive, dacă valoarea totală a tranzacțiilor nu depășește 100 de euro.

În continuare, va fi nevoie să autorizezi o plată cu parola sau cu codul obținut de pe un dispozitiv token dacă:

• Valoarea plății depășește 30 de Euro (sau 100 de lei);

• Faci a 6-a plată consecutivă sub 30 de Euro (sau 100 de lei);

• Valoarea cumulată a ultimelor plăți depășește 100 de Euro (sau echivalentul în lei).

Serviciul de inițiere plăți

Vei putea plăti direct din contul tău curent de la banca ta prin intermediul aplicației Tertului PSP (cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă unde ai cont), fără a mai fi nevoie să accesezi on line banking. Ca să autorizezi o plată vei folosi user-ul și parola ta de on line banking și codul primit prin SMS.

Serviciul de informații despre cont

Vei putea vizualiza soldul și tranzacțiile din contul tău de plăți de la o bancă prin intermediul aplicației din altă bancă unde ai cont, fără a mai fi nevoie să intri în contul tău de on line banking inițial.

Afaceri păguboase: România a pierdut 4 miliarde de euro din schimburile cu China. Ce importăm cel mai mult
Recomandări

Afaceri păguboase: România a pierdut 4 miliarde de euro din schimburile cu China. Ce importăm cel mai mult

 

Ca să autorizezi vizualizarea, vei folosi user-ul și parola ta de on line banking și codul primit prin SMS.

Această autorizare este valabilă 90 de zile, timp în care Terțul PSP poate solicita informații de la banca ta despre conturile pe care le-ai indicat, fără ca tu să fii nevoit să reautorizezi accesul la datele tale în acest interval.

Confirmarea disponibilității fondurilor

Îți poți da acordul ca un anumit Terț PSP să verifice disponibilitatea în contul tău a unei anumite sume în vederea inițierii unei tranzacții cu un card fizic sau virtual emis de către Terțul PSP.

Acest acord este valabil atât timp cât îl permiți. Revocarea acordului o poți face din aplicația Terțului PSP.

Close
Închide
  Close