Salvamarii cer închiderea plajelor periculoase.”La steag roșu salvamarul pleacă acasă”

11 august 2017 20:25

Salvamarii cer închiderea plajelor periculoase, dorind să ia exemplul omologilor din alte țări care pleacă acasă atunci când condițiile meteo impun arborarea steagului roșu, cel care interzice intrarea în apa mării.

Salvamarii constănțeni cer închiderea plajelor periculoase atunci când scăldatul în mare nu se poate face în siguranță din cauza mării agitate ori a curenților.

Gabriel Bălan, președinte al Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România, cea care operează plajele din Mamaia și Constanța, a declarat, vineri, în cadrul unei întâlniri la Prefectura Constanța, că în acest sezon estival salvamarii din nordul litoralului au avut aproximativ 2.000 de intervenții pentru salvarea unor persoane din apele mării, mai mult de jumătate dintre acestea fiind făcute atunci când condițiile de îmbăiere nu era bune, iar scăldatul era interzis sau permis numai înotătorilor cu experiență.

” În Australia, în Germania, la steag roşu salvamarul pleacă acasă. Este o nebunie să crezi că salvamarul este Dumnezeu! Pășește pe apă și vine înapoi… Nici pe el nu se poate salva. Sunt state care au instituit amendă. Belgia, Germania, Italia, Spania, dau amendă până la sute de dolari sau de euro pentru cel care nu respectă regulile”, a spus, conform ReporterNTV,Gabriel Bălan.

El crede că cea mai simplă soluție ce poate fi aplicată în cazul celor care intră în mare chiar și atunci când scăldatul este interzis, riscând astfel și viața salvamarilor, este, în lipsa unei legi care să prevadă amendarea teribiliștilor, să se închidă plajele periculoase când vremea este rea.

”Administratorii să închidă plaja. Este o plajă periculoasă, se închide și gata. Prin echipamente, prin pregătire, poți să iei măsuri astfel încât să eviți. Unde este zonă periculoasă să închidă plaja, nu mai fac plajă organizată și nici nu îi dau salvamari acolo. Vrea să moară, să se ducă. Cineva pe Facebook a spus . Treaba ta ce faci domnule, dar trebuie să ne protejăm și pe noi”, a spus Bălan.

Potrivit acestuia, o altă problemă este prezența skijet-urilor prea aproape de țărm, printre oamenii care se scaldă, și a declarat că i-a cerut premierului să reglementeze acest aspect.


Citește și: Mesajul învățătoarei pentru eroul din Mangalia: “Ai învins teama, ai salvat vieți, nu ai învins valurile” | VIDEO


 

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro