De Florinela Iosip,

La începutul vacanței de vară, Libertatea a prezentat situația școlilor și grădinițelor din trei localități sărace din județul Suceava. Era vorba despre despre condițiile precare în care învață copiii din Mironu, Gulia și Țâmpoceni. Cu două zile înaintea începerii școlii, ne-am interesat, date fiind promisiunile de atunci ale autorităților, ce s-a întâmplat.

Școala veche de un secol din satul Mironu, județul Suceava, despre care Libertatea a relatat în urmă cu două luni, a fost dărâmată. Primarul a inaugurat noua școală cu o slujbă religioasă ținută de doi preoți, colaci și trei feluri de mâncare pentru invitați. Au lipsit copiii. La școala din Țâmpoceni, o fetiță s-a plâns că numai profesorii au voie la toaletă, iar copiilor nu le rămâne decât să meargă… în fundul curții.

Școala veche de un secol din Mironu a fost demolată

Schimbarea cea mai vizibilă este în satul Mironu. Aici era o situație absurdă. Copiii învățau într-o școală veche de un secol, care stătea să se dărâme peste zecile de copii de până în 10 ani (preșcolari și din ciclul primar), în timp ce o altă școală și o grădiniță, ambele noi și finalizate în proporție de peste 90%, zăceau nefolosite de ani întregi.

Recent, însă, școala veche a fost dărâmată, iar primarul a sărbătorit cu mare fast deschiderea școlii și grădiniței noi. A chemat doi preoți care au sfințit cele două clădiri și i-a invitat pe subprectul și șeful Inspectoratului Școlar din Suceava, jurnaliști din presa locală, cât și pe cadrele didactice la un festin cu trei feluri de mâncare. Nici un copil nu a participat la sărbătoarea organizată de primarul Constantin Moroșan.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Școala veche din Mironu – Iunie 2019 (FOTO: Robert Hanciarec)
Locul unde se afla școala veche din satul Mironu- Septembrie 2019 (FOTO: Laura Greta Marin, Asociația Human Catalyst)

Copiii din Gulia n-au grădinița finalizată

Preșcolarii din satul Gulia mergeau la grădinițe improvizate în casele oamenilor. Potrivit Prefecturii Suceava, și în acest an școlar situația rămâne neschimbată, pentru că Primăria Dolhasca, de care aparține satul, a suspendat lucrările la grădinița începută în 2008. În ciuda promisiunilor făcute la începutul verii.

Motivul invocat: au contractat aceeași firmă atât pentru finalizarea grădiniței, cât și pentru lucrările de reabilitare a școlii din Gulia, iar firma nu are suficienți muncitori pentru ambele.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Reparația școlii este prioritatea numărul 1 pentru primărie, însă reprezentanții instituției au promis că până în mai, anul viitor, grădinița va fi finalizată.

Singurele îmbunătățiri concrete pentru grădinițele improvizate: două din cele patru au primit sobe noi și toate au fost văruite și igienizate

Grădinița „La Lica“ – Iunie 2019 (FOTO: Robert Hanciarec)
Grădinița „La Lica“ – Septembrie 2019 (FOTO: Laura Greta Marin, Asociația Human Catalyst)

Copiii din Țâmpoceni își fac nevoile în spatele școlii

Școala cea mai sărăcioasă dintre toate unitățile de învățământ despre care a relatat Libertatea în reportajul din iulie, cea din cătunul Țâmpoceni, se află și ea într-o stare ceva mai bună. Primăria a pus parchet, a cumpărat o sobă nouă și a astupat găurile din perete. Atât.

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă
Recomandări

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă

Și încă ceva. Într-o filmare făcută de Laura Greta Marin, președinta Asociației Human Catalyst, copiii spun că WC-ul din școală nu poate fi folosit decât de profesori. “Baia? Nu avem! Numai doamnele mere”, spune o fetiță.

Din informațiile noastre, școala are o toaletă, care însă nu e racordată la apă. O folosesc doar profesorii.

Școala din Țâmpoceni – Iunie 2019 (FOTO: Robert Hanciarec)

Școala din Țâmpoceni – Septembrie 2019 (FOTO: Laura Greta Marin, Asociația Human Catalyst)

Citeşte şi:

Satul din România unde grădinițele sunt în casele oamenilor! Așa se învață în cele mai sărace județe din țară

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D
GSP.RO

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri
HOROSCOP

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri