Mergi direct la conținut »
VIDEO | Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind plafoanele
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

VIDEO | Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind plafoanele

Guvernul a adoptat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă privind plafoanele, necesară pentru aplicarea bugetului de stat pe 2019, prin modificarea deficitului bugetar. Luni, şedinţa a fost amânată, pentru că Ordonanţa nu a primit avizul Consiliului Economic şi Social. CES a dat marţi, aviz favorabil pe proiectul de Ordonanţă.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 15.30 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu a anunţat că Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind plafoanele, necesară pentru aplicarea bugetului de stat pe 2019.

Guvernul a adoptat astăzi (marţi – n.r.) o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscar-bugetar pe anul 2019. Aprobarea plafoanelor pe termen mediu pentru anumiţi indicatori bugetari prin procedura ordonanţei de urgenţă este absolut necesară pentru promulgarea legii bugetului de stat pe anul 2019 şi deblocarea programelor guvernamentale necesare bunului mers al administraţiei publice, mediului economic, precum şi realizarea programelor de asistenţă socială”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu..

UPDATE ora 15.00 „Aprobăm astăzi (marţi – n.r.), prin ordonanţă de urgenţă, plafoanele bugetare pe termen mediu pentru anumiţi indicatori economici. Facem acest lucru în deplin acord cu recenta decizie a Curţii Constituţionale, astfel încât să nu mai poată fi invocată nicio barieră în calea promulgării bugetului. Actul normativ a fost elaborat pe baza obiectivelor, măsurilor şi ţintelor prevăzute de Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019 – 2021 şi are în vedere alocarea eficientă a fondurilor publice şi cheltuirea cu responsabilitate a banilor publici. Nu putem permite să lăsăm fără finanţare comunităţile locale care, prin această întârziere, pierd aproximativ 300 de milioane de lei pe lună. Nu este acceptabil să punem în pericol crearea de noi locuri de muncă prin întârzierea finanţării firmelor care angajează şomeri şi ucenici. Românii care au nevoie de tratament pentru boli grave – oncologice, hepatită, diabet – nu pot aştepta după jocuri politice meschine. Nu te poţi juca şi nu ne putem juca cu sănătatea acestor oameni”, a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
Recomandări
Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
 

Ea a adăugat că întârzierea finanţării şi cofinanţării proiectelor de investiţii derulate din fonduri europene şi guvernamentale poate avea efecte negative asupra creşterii economice, iar acest lucru nu poate fi permis.

Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu
Recomandări
Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu
 

„Am toată încrederea în Parlamentul României că va răspunde rapid cererii de reexaminare a legii bugetului naţional pe anul 2019, astfel încât să putem duce mai departe măsurile bune prevăzute în programul de guvernare”, a menţionat premierul.


Motivul amânării şedinţei de luni a fost faptul că nu a existat avizul CES. Consiliul Economic şi Social nu s-a întrunit pentru a da aviz pe proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Finanţelor Publice privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe 2019.

Proiectul privind plafoanele a fost declarat neconstituţional în integralitatea lui, astfel că Guvernul trebuie să vină cu o Ordonanţă nouă. Prin legea plafoanelor, s-a modificat deficitul bugetar, astfel încât să fie incluse alocaţiile majorate, prin amendamentul PNL la legea bugetului de stat pe 2019.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea declara, sâmbătă, în judeţul Ialomiţa, că Guvernul se va reuni în şedinţă de urgenţă, luni, pentru a reface legea plafoanelor, după ce proiectul a fost declarat neconstituţional de către CCR.

Calendarul redeschiderii Europei turistice. Când și ce țări îi așteaptă pe români? Din 3 iunie, Italia primește cetățeni din UE fără carantină
Recomandări
Calendarul redeschiderii Europei turistice. Când și ce țări îi așteaptă pe români? Din 3 iunie, Italia primește cetățeni din UE fără carantină
 

Săptămâna aceasta se va analiza şi cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, la legea bugetului de stat pe 2019. Legea a fost deja declarată neconstituţională, de către judecătorii CCR, dar şeful statului a decis ăs o retrimită Parlamentului, pentru rectificare.

PSD a anunţat deja că Parlamentul nu va ţine cont de aspectele sesizate de preşedinte şi va trimite proiectul în forma iniţială, în ideea că şeful statului nu mai poate refuza promulgarea lui. Cu toate acestea, există posibilitatea legală ca Opoziţia, de data aceasta, să atace proiectul bugetului la Curtea Constituţională.

”Îl vom retrimite la Cotroceni acestui domn, dacă-l găsim acolo, să-l semneze și să-l promulge, să se publice, pentru ca milioane de copii să beneficieze de alocații, programele de investiții să înceapă să se deruleze în forță, programele pe sănătate, unde s-au alocat sume uriașe, să înceapă să se deruleze, pentru beneficiul românilor. Dacă guvernul nu adoptă ordonanță, atunci o să se întârzie. Dar eu sper ca guvernul să-și dorească să aibă bugetul cât mai repede în vigoare să se implementeze”, a declarat Liviu Dragnea.

Citeşte şi: MUȘAMALIZARE! Trei ani și niciun responsabil după moartea copiilor infectați cu E.coli. La copiii morți la Pitești s-au găsit infecții nosocomiale!

Close
Închide
  Close