După mai multe zile de negocieri, campioana en-titre, CSU Asesoft, a reuşit să perfecteze un transfer cu adevărat regesc, prin care speră să răstoarne ierarhiile în lupta pentru titlu. Mohammed Alhaji (31 de ani) e primul baschetbalist care părăseşte puternicul campionat al Spaniei, Liga ACB, pentru a se alătura unui proiect în Liga Naţională, care să aibă drept finalitate un parcurs cât mai lung, sezonul viitor, în FIBA EuroChallenge. Posesorul unui CV impresionant, jucătorul ghanez cu paşaport american sosește la Ploiești de la Blancos de la Rueda Valladolid (locul 14 din 18 în liga iberică) și va căuta să aducă un suflu nou în angrenajul formaţiei ploieştene. Un conducător de joc experimentat şi spectaculos, cel supranumit ”Mister Mohammed” dispune de calităţile necesare pentru a evolua şi pe poziţia 2, fiind, din acest punct de vedere, un dublu câştig în rotaţia campioanei. Forţa de pătrundere şi procentajele din acţiune îl recomandă drept un marcator prin definiţie, iar gabaritul său (1,92 metri) îl ajută foarte mult pe faza de apărare.

Are un frate în NBA

Alhaji Mohammed este fratele mai mic al celebrului Nazr Tahiru, echipierul lui Chicago Bulls. De 15 ani în NBA, Nazr a câştigat un titlu de campion cu San Antonio Spurs, în 2005, fiind om de bază într-o echipă care-i mai cuprindea pe Tony Parker, Manu Ginobili, Bruce Bowen şi Tim Duncan.

S-a format peste Ocean

Provenit dintr-o familie de imigranţi ghanezi, Alhaji a deprins tainele baschetului în SUA, făcându-şi junioratul la Colegiul Ventura. Au urmat, apoi, două sezoane în NCAA, la Louisville Cardinals, pentru ca, ulterior, să participe la draftul NBA din 2004. Cariera sa a continuat, în NBDL, la Idaho Stampede, iar un an mai târziu a participat la un trial, în Utah, unde a fost monitorizat de câţiva reprezentanţi ai lui San Antonio Spurs. Primul angajament în Europa l-a adus pe Mohammed în tricoul olandezilor de la Matrixx Nijmegen, formaţie la care a petrecut două sezoane, între 2005-2007. Cu o medie de 23 de puncte pe meci, care l-a propulsat pe prima poziţie în clasamentul marcatorilor din Eredivisie, ghanezul a făcut următorul pas, semnând cu Paderborn, în Bundesliga. Parcursul ezitant al formaţiei germane, ameninţată, la un moment dat, cu retrogradarea, l-a făcut pe Mohammed să revină la Nijmegen, până la finele sezonului

Idol în Franţa

În vara lui 2008, jucătorul african a ajuns la o înţelegere cu gruparea franceză de eşalon secund Limoges Elite. S-a adaptat rapid, iar prestaţiile sale ulteriore au transformat echipa din Hexagon dintr-o candidată certă la ultimele locuri, într-una capabilă să se bată pentru promovare. Dacă, în primul an, acest obiectiv nu a fost atins, Limoges a revenit cu forţe proaspete în al doilea sezon şi, cu un Mohammed în mare formă (16 pct/meci), a obţinut biletele pentru Pro A.

Plecare jucătorului în Spania a lăsat, însă, un gol imens în inimile fanilor francezi, care, după ce formaţia favorită s-a întors în liga a doua, au formulat o petiţie online pentru a forţa mâna conducerii în tentativa de a-l readuce la echipă. Pentru Mohammed, a urmat experienţa la Lleida, în divizia secundă iberică, unde a făcut din nou furori. Cu o medie de 16 puncte pe întâlnire, ghanezul le-a luat faţa lui Dwayne Curtis – fost campion cu CSU Asesoft în 2009 – şi Mildon Ambres – în prezent la CSU Sibiu – în topul principalilor realizatori. De remercat că, la încheierea sezonului în Spania, în martie 2011, Mohammed a fost cel care i-a înlesnit lui Curtis posibilitatea de a evolua, pentru două luni, în tricoul lui Limoges.

Victorie în Palau Blaugrana

După un an petrecut în Asia, în care şi-a îmbogăţit cartea de vizită cu o Supercupă a Kuweitului, Alhaji Mohamed a acceptat marea provocare a carierei – un contract în Liga ACB, la Blancos de Rueda Valladolid. Debutul în tricoul noii sale formaţii a fost de-a dreptul fulminant: 11 puncte, 3 recuperări şi 2 pase decisive, în victoria surprinzătoare, scor 78-71, obţinută pe terenul campioanei Regal Barcelona. În ciuda unei concurenţe extrem de puternice pentru poziţia 1, cu Jordi Grimau (ex Caja Laboral) şi Roman Montanez (fost campion cu Manresa şi câştigător al Euro Cup, cu Girona, în 2007), Mohammed a cunoscut evoluţii constant bune în tur. În primă fază, Alhaji Mohammed a parafat cu CSU Asesoft o înţelegere până la finalul campionatului, când, între cele două părţi, va avea loc o renegociere pentru sezonul 2013-2014.

 

Urmărește-ne pe Google News