Regimul alimentar în cazul colonului iritabil
Ca regulă generală, sunt total contraindicate mâncărurile grele, reci, cu aditivi chimici, foarte dulci, uleioase şi prăjelile, pentru că ele determină o toxicitate crescută în organism, iar acest lucru împiedică digerarea alimentelor. Este de preferat să evitaţi carnea, grăsimile animale, margarina, produsele lactate şi alte alimente bogate în calorii, deoarece toate aceste grăsimi pot declanşa contracţii puternice la nivelul colonului, provocând diaree şi dureri abdominale. Mai mult decât atât, pentru stimularea evacuării colonului se recomandă mese la ore regulate, consumul de cartofi fierţi sau piure, fasole verde, conopidă, spanac, peşte slab, carne fiartă de vită şi pui, fără condimente şi fără murături condimentate. Este de preferat ca fructele să nu fie consumate crude, ci coapte sau sub formă de sucuri şi siropuri. Pentru ameliorarea simptomelor puteţi consuma ceaiuri de plante care au acţiuni antiseptice, antispastice şi sedative cum ar fi:
– infuzii cu flori de tei şi salcâm, frunze de mentă şi roiniţă, herba de coada şoricelului şi coada racului, amestecate în părţi egale. Se beau 2-3 căni pe zi, puţin îndulcite;
– tinctură de beladonă şi valeriană (combinate în părţi egale). Se iau câte 20 picături în puţină apă îndulcită, de 2-3 ori pe zi. În timpul crizelor dureroase se pot aplica pe abdomen perne electrice sau sticle cu apă caldă, învelite într-un prosop umed. Nu sunt recomandate clismele sau laxativele tari, care au acţiuni iritante. Se recomandă, de asemenea, masajul abdominal cu ulei cald pentru calmarea durerilor şi a colicilor.
Recomandări
Pentru că este o afecţiune din ce în ce mai răspândită în rândul populaţiei, specialiştii recomandă persoanelor suferinde de această boală să reducă orele de stat pe scaun şi să se plimbe în aer liber, să facă sport sau orice gen de mişcare. Trebuie evitat sedentarismul şi mai ales stresul zilnic. Cei afectaţi trebuie să-şi recâştige încrederea în sine pentru a se vindeca.