Procurorii au facut recurs la hotărârea instantei supreme. DNA a cerut judecătorilor că doar generalul Marian Ion să rămână în arest pentru că ceilalţi patru inculpaţi din dosar au ajutat la extinderea anchetei, notează Realitatea TV.
Ancheta DNA vizează o reţea care ar fi sprijinit angajarea şi promovarea ilegală a cel puţin 500 de militari. Generalii Marian Ion şi Mihai Chirita, precum şi ofiţerii Dan Craciuneanu, Vasile Belciug şi Crinu Ionuţ Onel au fost arestaţi preventiv, în decembrie 2010, prin decizia Completului de 5 Judecători al ICCJ, care a dispus definitiv emiterea de mandate de arestare pe numele celor cinci. Astfel, Completul de cinci judecători a decis definitiv, cu opinie majoritară, admiterea recursului DNA, casarea deciziei anterioare a ICCJ, care i-a lăsat pe cei cinci în libertate, şi emiterea de mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele celor cinci ofiţeri.
Ulterior, cei cinci au fost suspendaţi din funcţii, prin ordin al ministrului Aparării Naţionale. Generalii Mihai Chiriţă şi Marian Ion, precum şi ceilalţi trei ofiţeri, au promovat ilegal candidaţi la concursuri pentru admitere în structurile MApN, contra unor sume de bani, folosindu-se de puterea funcţiilor şi gradelor deţinute, potrivit DNA.
Fostul şef al Poliţiei ştia despre angajările ilegale din Jandarmerie şi n-a făcut mai nimic
Comisarul Petre Tobă ştia detaliile angajărilor ilegale din Jandarmerie. Şi totuşi singura reacţie pe care a avut-o a fost aceea de a scăpa cât mai repede de cei trei subalterni de-ai lui. Declaraţia apare în dosarul angajărilor ilegale de la Jandarmerie şi a fost făcută de unul dintre funcţionarii de la Resurse Umane din cadrul IGPR.
Dosarele de transfer a trei jandarmi şi un pompier au ajuns anul trecut, la începutul lunii noiembrie, la Direcţia de Resurse Umane din IGPR, informează Realitatea TV.
Dosarele aveau caracter de urgenţă, iar recomandarea venea chiar de la fostul şef al direcţiei de resurse umane din Ministerul de Interne – Adrian Pătraşcu. Drept urmare, Petre Tobă a semnat rapoartele de transfer, chiar dacă pentru niciunul nu fuseseră identificate funcţiile noi pe care urmau să le ocupe. Printre ei un proaspăt colonel de jandrami – Cornel Faris – care nu avea stagiul militar satisfăcut, dar absolvise două facultăţi cu o diplomă de bac falsă.