Mergi direct la conținut »
Siria a înapoiat Franței, prin Ambasada României la Damasc, Legiunea de Onoare primită de Assad în 2001
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Siria a înapoiat Franței, prin Ambasada României la Damasc, Legiunea de Onoare primită de Assad în 2001

Siria a înapoiat Franței, prin Ambasada României la Damasc, Legiunea de Onoare primită de Assad în 2001

Siria a înapoiat Franței, prin Ambasada României la Damasc, Legiunea de Onoare primită de Assad în 2001. Președintele sirian spune că acum "nu se simte onorat" de distincţia care i-a fost retrasă de către Franța, scrie Agerpres.

Parisul, care în 2001 i-a acordat lui Bashar al-Assad Marea Cruce (cel mai înalt grad) a Legiunii de Onoare a iniţiat o procedură de retragere a acesteia, au anunțat surse din anturajul preşedintelui Emmanuel Macron.

În replică președintele sirian a înapoiat Franţei decoraţia prin intermediul ambasadei României la Damasc, care reprezintă interesele franceze în această ţară, după ce Parisul şi-a închis reprezentanţa diplomatică în 2012.

Într-un comunicat remis de președinția Siriei se arată că această măsură vine după participarea Franţei „în agresiunea tripartită contra Siriei, din 14 aprilie, alături de SUA şi Regatul Unit”.

Bashar al-Assad transmite că „nu se simte onorat de această decoraţie a unui regim servitor al SUA, care sprijină organizaţii teroriste în Siria şi atacă un stat membru al ONU cu încălcarea flagrantă a fundamentelor şi principiilor dreptului internaţional”.

Marea Cruce a Legiunii de Onoare i-a fost înmânată lui Assad de către preşedintele francez Jacques Chirac, în 2001, la puţin timp după ce i-a succedat la putere tatălui său, Hafez al-Assad.

Procedura de retragere a Legiunii de Onoare pentru persoanele din afara Franței este atributul preşedintelui în exerciţiu al Republicii Franceze, care este și Marele Maestru al Ordinului.

Din 2010, un decret permite simplificarea procedurii în cazul străinilor care au „comis acte contrare onoarei”. În ceea ce priveşte cetăţenii francezi, această distincţie este automat retrasă oricărei persoane condamnate la cel puţin un an de închisoare cu executare.


Citește și: VIDEO / Cel mai mare videochat de băieți din Europa este la București. Cum arată băieții și câți bani câștigă


Close
Închide
  Close