Devierea apei prin vechea albie

„În urma inspecției în teren efectuate de echipa formată din proiectant, constructor, specialist din partea Apelor Române și geolog, s-a convenit următoarea soluție: captarea și dirijarea pârâului Corund se va face prin conducte cu diametrul Dn2000, fixate în versant. Lucrarea va fi executată într-o zonă stabilă, neafectată de fenomene de sufoziune, iar debitul maxim ce va putea fi transportat prin conducte este de 20-24 mc/s.

Soluția tehnică actuală prevede devierea apei pe partea stângă, prin vechea albie a pârâului Corund, cu posibilitatea de ajustare în funcție de recomandările specialiștilor implicați în protejarea minei. În amonte vor fi realizate acumulări temporare”, se precizează în comunicat.

De asemenea, autoritățile informează că toate măsurile prevăzute sunt respectate conform calendarului, iar monitorizarea situației este constantă, utilizând toate mijloacele disponibile. Măsura de evacuare a populației din zona de risc rămâne în vigoare.

Cratere deasupra minei de sare inundate

„Reamintim cetățenilor că, încă de la începutul acestei situații de urgență, au fost instituite măsuri de protecție pentru locuitorii din apropierea zonei afectate, precum și pentru bunurile acestora. Autoritățile urmăresc constant evoluția situației, iar acțiunile întreprinse până acum asigură protecția completă atât a populației locale, cât și a celor care tranzitează zona”, se mai arată în informare.

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

Toate nivelurile minei de sare Praid au fost inundate, iar instalația a fost închisă definitiv pe 29 mai.

Mai multe cratere au apărut deasupra minei de sare inundate de la Praid, ceea ce indică faptul că suprafața s-ar putea surpa oricând. Pentru că acest lucru ar putea provoca inundații în zonă, autoritățile au evacuat încă 45 de locuințe în cursul serii de duminică, pe lângă cele zece evacuate anterior.

Anterior, compania minieră a încercat să oprească pătrunderea apelor umflate ale pârâului Corund în mină, construind două baraje izolatoare, dar în ciuda tuturor eforturilor, apa a pătruns.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

costelu 03.06.2025, 05:31

Asta trebuia să se facă de prima dată, nu acum când se surpă și dealurile din jur.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.