Astfel, o metodă la îndemână este spălarea hainelor la 30 de grade Celsius, ceea ce va duce la economii de până la 60 de lei pe an.
Totodată, puteţi reduce temperatura maşinii de spălat vase cu 20 de grade, pentru a economisi 30% din costurile de funcţionare. E de preferat utilizarea funcţiei de ventilaţie a cuptorului, precum şi folosirea un fierbător electric în loc să încălzim apa pe plită.
Dacă temperatura din frigider şi congelator este prea scăzută, pierdeţi bani. Setaţi temperatura la 4-6 grade la frigider şi -18 grade la congelator.
Utilizarea becurilor economice mai aduce o economie de 60 de lei pe an pentru fiecare bec. Alegeţi cu atenţie aparatele electrocasnice, pentru a realiza economii de energie de până la 60%. Trebuie doar să verificaţi eticheta energetică UE.
Scoateţi din priză electrocasnicele atunci când nu sunt în uz, pentru a economisi aproximativ 180 de lei pe an şi folosiţi un prelungitor cu întrerupător pentru a opri automat aparatele când nu le utilizaţi. Chiar trebuie urmăriţi un film cu lumina aprinsă? Stingeţi-o şi economisiţi bani.
Lumina soarelui este gratuită, aşa că ridicaţi storurile pentru a lăsa lumina să pătrundă în locuinţă. Şi nu uitaţi că un contor inteligent va poate arăta în timp real cheltuielile cu energia.
Temperatura optimă în locuință
În ceea ce priveşte temperatura din casă, optim este intervalul 18-21 de grade. Efectuaţi întreţinerea centralei termice în mod regulat pentru a scădea factura la încălzire cu până la 20%.
Iarna, setaţi termostatul la 21 de grade, aceasta fiind temperatura optimă pentru sănătatea, confortul şi bugetul dumneavoastră. Nu deschideţi ferestrele dacă vă este prea cald, mai bine reduceţi temperatura sistemului de încălzire.
Soluţii pentru a reduce pierderile de căldură sunt şi îndepărtarea obiectelor care obstrucţionează caloriferele, precum şi înlocuirea garniturilor de etanşare deteriorate ale uşilor şi ferestrelor.
Vara se recomandă să ţineţi ferestrele închise dacă nu bate vântul şi dacă temperatura exterioară este mai mare decât temperatura interioară.
În baie, instalarea unui cap de duş economic cu regulator de debit poate duce la economii de 15 lei pe lună. De asemenea, reduceţi timpul petrecut zilnic la duş cu doar trei minute, lucru care va duce la economia a 115 lei, pentru fiecare persoană, pe an.
Închiderea robinetului de apă caldă în timpul pauzelor din rutina dumneavoastră de dimineaţă va reduce semnificativ consumul de energie. Utilizaţi apa rece ori de câte ori este posibil, pentru economii şi mai mari.
Românii au devenit extrem de preocupaţi în ultima vreme de măsurile de eficientizare a consumului de energie, după cum reiese din datele Comisiei Europene.
Un barometru pe această temă arată că românii plasează garantarea unor preţuri rezonabile pentru energie pe primul loc printre priorităţile Uniunii Energetice. Şapte din zece români consideră sporirea eficienţei energetice cu 20% până în 2020 ca fiind un obiectiv just, iar unul din zece consideră că această ţintă este prea modestă.
Totodată, potrivit unei cercetări a Asociaţiei Agenţiilor de Reglementare în Energie din Europa (ACER), 11% dintre consumatorii români de energie sunt vulnerabili, adică au probleme cu plata facturii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro