MENIU CAUTĂ

Spitalul din România care are propria grădină bio. Sera hrănește pacienții și copiii de la grădiniță și va scoate și profit

Distribuie

Spitalul din România care are propria grădină bio se află în Timiș. În Jimbolia, spitalul orășenesc a reușit să facă economii substanțiale din bugetul orașului prin reducerea cheltuielilor cu masa pacienților. Proiectul a fost realizat pe bani europeni în 2013 și asigură nu numai necesarul de legume al instituției ci și al unor grădinițe, școli și alte instituții bugetare din apropiere. Mai mult, surplusul de producție se va putea vinde de anul viitor, pentru că a expirat interdicția legală de comercializare, specifică proiectelor UE.

Sera spitalului orășenesc din Jimbolia se întinde pe aproape un sfert de hectar. A fost realizata în 2013, de către Primărie, cu o finanțare europeana, în baza unui program transfrontalier România-Ungaria, și a costat aproape 300.000 de euro. Grădina produce în fiecare an legumele destinate bucătăriei spitalului.

„Aceasta sera asigură necesarul de legume, roșii, castraveți și ardei pentru spital. Mai mult decât atât, asigura și în alte centre sociale, cantine și grădinițe din oraș” a spus primarul de Jimbolia, Darius Postelnicu, pentru opiniatimisoarei.ro.

Sera este complet automatizată iar echipamentele sunt controlate de un calculator, care udă legumele printr-un picurător, după un program. Sera este încălzită cu apă geotermală și nu se folosesc îngrășăminte, pentru că legumele sunt polenizate de…bondari. Cheltuielile sunt astfel foarte reduse și doar doi grădinari se ocupă efectiv de plante și legume.

Putem vorbi de cifre exacte. Spre exemplu, anul trecut, au fost peste 180.000 de lei bani economisiți pe blocul alimentar, ca și cheltuieli, bani pe care nu i-a mai alocat bugetul local, și, iată, acesta sera si gospodăria de aici ne salvează” a mai spus primarul orașului.

Spitalul din Jimbolia are si 12 hectare de teren pe care se cultiva cereale, care asigura și pâinea necesara în unitate

Proiectul de succes s-ar putea extinde cu o fermă, care sa asigure și laptele, brânza și chiar carnea pentru pacienți.

Sursa imaginilor: opiniatimisoarei.ro


Citește și: Rana din inima noastră. Bătrâna de 79 de ani pasată între familie și spital arată gradul de cinism la care au ajuns atât oamenii, cât și instituțiile


 

Citește mai multe despre gradina, legume și Spital pe Libertatea.

Comentarii