MENIU CAUTĂ
30 Mai. 2016 19:15 , de Sorin Golea

Statuia ”Aripi”, de 3 milioane de euro, inaugurată astăzi, statuia Cuminţenia Pământului mai aşteaptă…

Distribuie

UPDATE: Prezent la inaugurare, președintele Klaus Iohannis a declarat că monumentul "Aripi" reprezintă o "victorie simbolică" împotriva abuzurilor dictaturii comuniste.

„Nimeni și nimic nu va putea reda vreodată destinele ruinate de abuzurile dictaturii comuniste. Cu toate acestea, monumentul ‘Aripi’ este o victorie simbolică. Ce ironie a sorții mai mare și ce izbândă mai puternică decât faptul că monumentul dedicat rezistenței anticomuniste este ridicat pe locul unde, până acum 27 de ani, străjuia statuia lui Lenin, unul dintre cei mai malefici oameni ai istoriei, doctrinarul bolșevismului?”, a declarat Iohannis.

El a arătat că monumentul este un simbol consacrat memoriei luptătorilor din rezistența anticomunistă.

ANGE9521

fotografii: Dumitru Angelescu

Astăzi va fi inaugurată, în Piaţa Presei, statuia denumită 'Aripi', a sculptorului Mihai Buculei. La eveniment este aşteptat fostul preşedinte Emil Constantinescu. Statuia a costat 3 milioane de euro, plătiţi de Primăria Capitalei.

Cuminţenia Pământului

Cuminţenia Pământului

Aceasta în contextul în care statul nu poate găsi 6 milioane de euro pentru a cumpăra statuia 'Cumințenia pământului', realizată de Constantin Brâncuși, de la actualii proprietari. Dacă populația nu va da bani în cadrul subscribției publice lansate oficial luna trecută, statul roman va pierde capodopera marelui sculptor român – practic, o emblemă naţională. Trebuie menţionat aici faptul că bugetul Ministerului Culturii pe anul 2016, în valoare totală de 171 de milioane de euro, prevede un capitol numit „alte cheltuieli'  care are la dispoziţie exact 6 milioane de euro!

În fine, monumentul „Aripi”, dedicat luptei anticomuniste, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri sub forma a trei aripi, realizate din oţel inoxidabil. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind dintr-o movilă de pământ, un mormânt simbolic al miilor de persoane omorâte de regimul comunist.

Comentarii