Sunt foarte geloasa. Am momente cand nu ma pot abtine si-i fac zile amare sotului meu. De cele mai multe ori nu mai am chef de nimic si ma simt obosita. Oare barbatii nu sunt la fel ca noi, femeile? Ei nu sunt gelosi? Daca iti iubesti sotul, e normal sa fii geloasa? E o boala? Cum te vindeci? Uneori simt cum imi pierd controlul. Ce sa fac? Sa ma despart? Ce solutie exista? N. S. din Slobozia.
Gelozia este traita diferit de barbati si de femei. Conform ultimelor studii efectuate, barbatii sunt mai gelosi atunci cand partenerele se implica sexual intr-o relatie. ?n schimb, femeile sunt mai geloase fata de implicarile emotionale ale barbatilor. La fel de diferit este comportamentul geloaselor. ?n general, femeile cuprinse de gelozie se autoacuza si incearca sa mentina relatia. Ele admit ca sunt geloase si, de cele mai multe ori, sunt cuprinse de depresie. Barbatii gelosi neaga acest sentiment, dar se manifesta prin furie si violenta, isi acuza partenerele si intra in competitie cu rivalii.
‘E normal sa fii geloasa, daca iti iubesti sotul?’. Da si nu. Depinde de intensitatea sentimentului. Daca exista un puternic sentiment de iubire, putina gelozie nu dauneaza relatiei. Dar e foarte important sa nu apara sentimente puternice de gelozie, care pot sa fie distructive pentru cuplu. Uneori, o astfel de forma extrema duce la violenta fizica. Cand gelozia atinge o intensitate mare, poate sa puna in pericol relatia de cuplu.
‘Gelozia este o boala? Cum te vindeci?’. Daca nu esti atent, gelozia se poate transforma in boala. Dar e posibil ca ‘vindecarea’ sa vina din interiorul cuplului. Vorbeste cu sotul tau si incearca sa realizezi un echilibru intre sentimentul de libertate si cel de siguranta din cadrul relatiei. Atunci cand gelozia devine chinuitoare si nu mai exista nici o posibilitate de dialog, nu e bine sa te grabesti gandindu-te ca despartirea e ultima solutie, ci sa incerci o ultima posibilitate: psihoterapia. Sunt mari sanse de reusita.
Ma numesc Mariuca R., am 26 de ani si nu sunt casatorita. Nu vreau copii si v-am scris pentru ca nu stiu ce anticonceptional sa folosesc. Care este mijlocul contraceptiv cel mai extraordinar? As vrea sa-mi cumpar un sterilet. E bine? De unde se procura? Cu respect, Mariuca R. din Bacau.
Inainte de toate, nu exista un mijloc contraceptiv care sa fie ‘extraordinar’ si sa se adapteze oricarei situatii. Si explicatia este simpla: nici unul nu se potriveste perfect tuturor femeilor. De aceea trebuie sa consulti un medic ginecolog.
Acesta este singurul in masura care stabileste metoda contraceptiva ce ti se potriveste cel mai bine, in functie de caracteristicile de sanatate.
Asadar, folosesti steriletul numai daca medicul tau ti-l recomanda. Iata cateva dintre dezavantajele dispozitivului intrauterin: nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala (inclusiv SIDA), pot aparea menstruatiile abundente, creste riscul inflamatiilor pelviene, necesita supraveghere medicala permanenta s.a.
Cele mai interesante scrisori ale cititorilor si raspunsurile oferite de specialista noastra,
Gabriela Dimovici