Pe 11 ianuarie 2019, un echipaj al Poliției Rutiere a surprins un autoturism Audi A6 rulând cu 201 km/h pe autostrada Soarelui, pe direcția București – Constanța. 

Mașina era înmatriculată pe numele Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, care, la o lună distanță, a primit o adresă din partea poliției pentru a comunica și cine se afla la volan.

Adresa a fost redirecționată către Ministerul Transporturilor, pentru că autoturismul fusese dat în folosință secretarului de stat PSD Ionel Minea.

DNA intră pe fir

De aici, lucrurile se complică. În fața polițiștilor s-a prezentat Dumitru Nistor Stejărel, care și-a asumat vina. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) susțin că la volan se afla, de fapt, șeful acestuia, Ionel Minea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor la acea dată.

  • Cazul a ajuns să fie investigat de procurorii DNA, după ce ofițerii Direcției de Control ai Inspectoratului General al Poliției Române au reclamat posibile fapte de corupție ale polițiștilor. 

Anchetatorii au început să sape, iar probele să se adune. Astfel, DNA i-a trimis în judecată pe amândoi.

Anchetatorii au prezentat și localizarea telefoanelor mobile ale celor doi la momentul fotografiei radar. Șeful de cabinet se afla la sediul Ministerului Transporturilor, în schimb, telefonul secretarului de stat Minea a fost localizat pe traseul București-Constanța, ruta Autostrada A2.

Boris Johnson demisionează din fruntea guvernului britanic
Recomandări
Boris Johnson demisionează din fruntea guvernului britanic

Telefonul către MAI

DNA: Surprins de radar cu 201 km/h, un secretar de stat și-a pus șeful de cabinet să ia vina asupra sa
Ionel Minea | Foto: Agerpres

În plus, procurorii DNA au descoperit că, la  scurt timp după ce a fost surprins de radar, Ionel Minea și-a sunat un coleg secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne, cerându-i să raporteze situația ministrului, spunând că se află în misiune. 

„La începutul anului 2019, în timp ce mă aflam la ceremonia de învestire a conducerii Prefecturii Municipiului București, am fost sunat de către Ionel Minea, în acel moment ocupa funcția de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, care mi-a spus că a fost oprit de către un echipaj de poliție cu radarul, în timp ce se deplasa pe Autostrada A2, cu sensul de mers către Constanța, rugându-mă să-i raportez acest aspect ministrului MAI și că se află în misiune. Eu l-am sfătuit pe acesta să prezinte polițiștilor documentele prin care arată că se află în misiune”, a precizat secretarul de stat din MAI la audieri. 

Cum Minea nu se afla în misiune, nu avea ce să le prezinte polițiștilor, susțin anchetatorii.

Șeful de cabinet recunoaște: „M-am simțit constrâns psihic”

Pus în fața dovezilor, șeful de cabinet a recunoscut în fața anchetatorilor: nu fusese el la volan.

Ce oficiali din România își pun pe mașini lumini stroboscopice fără niciun drept
Recomandări
Ce oficiali din România își pun pe mașini lumini stroboscopice fără niciun drept

„M-am simțit constrâns psihic, m-am dus și am completat actele și le-am trimis la Port Constanța. După aceea mi-au venit actele de la Poliția Autostrăzi, respectiv procesul-verbal de constatare a contravenției, prin care mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile și o amendă. Domnul secretar de stat Ionel Minea mi-a dat banii pentru a achita amenda”, le-a declarat Dumitru Nistor Stejărel procurorilor.

Șeful de cabinet povestește că s-a prezentat la sediul Biroului de Poliție Autostrada A2, unde a dat declarații, susținând că el a condus mașina.

Ofițerul care i-a întocmit procesul-verbal de sancționare i-a făcut și o favoare, aprobând un referat prin care i se reducea perioada de suspendare, respectiv implementarea cu celeritate a reducerii în sistemul informatic. 

„În schimbul acțiunilor depuse, inculpatul și-ar fi exprimat disponibilitatea de a-i facilita comisarului-șef obținerea certificatului de conducător ambarcațiuni agrement clasa A”, au invocat procurorii DNA.

Acord cu procurorii

Pus sub acuzare pentru participație improprie la abuz în serviciu și participație improprie la fals intelectual, Dumitru Nistor Stejărel a solicitat DNA încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. 

Reportaj. Scumpirile îi fac pe sute de bucureșteni să meargă la cantinele sociale după mâncare. „O bucată de brânză la două săptămâni, carnea e lux”
Recomandări
Reportaj. Scumpirile îi fac pe sute de bucureșteni să meargă la cantinele sociale după mâncare. „O bucată de brânză la două săptămâni, carnea e lux”

Procurorii i-au stabilit o pedeapsă de 2 ani, două luni și 20 de zile închisoare cu suspendare sub supraveghere. În plus, i-au interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de doi ani și jumătate.

Se răzgândește, dar e prea târziu

DNA: Surprins de radar cu 201 km/h, un secretar de stat și-a pus șeful de cabinet să ia vina asupra sa
Dumitru Nistor Stejărel

După ce dosarul a fost înaintat pentru validarea acordului Tribunalului Ilfov, Dumitru Nistor Stejărel s-a răzgândit, anunțând instanța că își retrage consimțământul. Prea târziu, au stabilit judecătorii.

„În ceea ce priveşte retragerea consimţământului de către inculpat, tribunalul va avea în vedere Decizia RIL nr. 5/2017 din 20 martie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit cu care retragerea de către inculpat, în faţa instanţei de judecată, a consimţământului valabil exprimat în cursul urmăririi penale, în condiţiile art. 482 lit. g) din Codul de procedură penală, nu constituie temei pentru respingerea acordului de recunoaştere a vinovăţiei”, au motivat magistrații Tribunalului Ilfov, care pe 28 februarie, anul curent, au confirmat condamnarea lui Dumitru Nistor Stejărel.

Hotărârea instanței nu este definitivă. Ea poate fi contestată în termen de zece zile de la comunicare. 

Secretarul de stat recunoaște doar că a plătit amenda

Fostul secretar de stat Ionel Minea a fost trimis în judecată la sfârșitul anului trecut, pentru participație improprie la abuz în serviciu și participație improprie la fals intelectual. Procesul urmează să înceapă.

În fața procurorilor, Ionel Minea a negat că ar fi condus mașina pe Autostrada Soarelui. El insistă că la volan se afla șeful său de cabinet și spune că mașina respectivă era condusă aproape tot timpul de acesta.

Minea recunoaște că a achitat amenda în locul subordonatului, dar spune că a făcut-o doar pentru că acesta se afla într-o situație financiară precară. 

„După ceva timp, a venit Dumitru Nistor Ștejărel, care mi-a comunicat că a primit procesul-verbal de la poliție, prin care a fost sancționat contravențional cu suma de 600 de lei. Știindu-i situația financiară precară și faptul că el era șoferul meu, deși nu era în fișa postului, nu avea acest rol și a acceptat acest rol, trecând peste mândria și orgoliul profesional, m-am simțit responsabil moral pentru amenda luată, motiv pentru care i-am dat suma de 600 de lei pentru a achita amenda contravențională”, le-a declarat Minea procurorilor.

Director „via PNL

Faptul că Minea îl folosea pe șeful de cabinet pe post de șofer în mod constant, deși, conform datelor transmise de către minister, acesta avea alocat un șofer din cadrul instituției, „denotă doar desconsiderarea pe care o avea acesta față de șeful său de cabinet”, au invocat procurorii.

„Totodată, fiind întrebat de procuror: cum justificați faptul că Dumitru Nistor Stejărel susține că i-ați solicitat să completeze formularul cu datele lui, deși dumneavoastră ați fi condus autoturismul?, inculpatul Minea Ionel a răspuns: pentru că el și-a continuat activitatea în cadrul ministerului și după schimbarea politică din anul 2019, acesta în prezent fiind numit director general IPROCHIM, din partea PNL”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției, semnat de Dumitru Nistor Stejărel.

Dumitru Nistor Stejărel, despre dosar: „Nu mă pricep”

Minea a fost schimbat din funcție în noiembrie 2019. În același an, șeful său de cabinet a fost numit director general la IPROCHIM, companie din cadrul Ministerului Economiei, funcție pe care acesta o deține și în prezent.

Dumitru Nistor Stejărel nu are pregătire în domeniul chimiei, el fiind licențiat în management la ASE, potrivit CV-ului.

„Nu mă pricep” a fost, de altfel, și răspunsul fostului șef de cabinet la toate întrebările pe care Libertatea i le-a adresat referitor la dosar. „Este treaba avocatei. Eu nu mă pricep la juridic, avocata hotărăște, numai ea poate să vă răspundă la aceste întrebări. Doamna avocată știe ce are de făcut, eu nu mă pricep”.

Fostul lider PRM Neamț nu a vrut să ne comunice datele avocatei. „O să vă contacteze dânsa”. Până la momentul publicării articolului, acest lucru nu s-a întâmplat.

Nici fostul secretar de stat Ionel Minea nu a fost mai darnic cu declarațiile.

„În momentul de față, eu nu mai sunt persoană publică. Să lăsăm autoritățile statului să își facă datoria și după aceea să vorbim”, a spus acesta pentru Libertatea.

Alt dosar pentru mașină

Procurorii DNA fac cercetări într-un dosar disjuns, după ce au descoperit că Minea a primit mașina și un card de combustibil de la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, pe 17 februarie 2018, „fără a fi încheiate documentele necesare predării spre folosință autorității tutelare”. 

El a înapoiat mașina la scurt timp după ce poliția a solicitat numele celui care rula cu peste 200 de kilometri la oră pe Autostrada Soarelui.

Fostul director al Portului Constanța Dan Nicolae Tivilichi este cercetat pentru delapidare. Aproape 15.000 de lei a costat combustibilul folosit de mașina pusă la dispoziție fostului secretar de stat Minea.

Urmărește-ne pe Google News
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
De ce să bagi lămâile în congelator. Secretul pe care îl cunosc puține gospodine
Playtech.ro
De ce să bagi lămâile în congelator. Secretul pe care îl cunosc puține gospodine
Motociclist în comă, după ce a fost aruncat câțiva metri în aer înainte să se prăbușească pe caldarâm. Accident cumplit filmat în Galați
Observatornews.ro
Motociclist în comă, după ce a fost aruncat câțiva metri în aer înainte să se prăbușească pe caldarâm. Accident cumplit filmat în Galați
Horoscop 7 iulie 2022. Capricornii ar putea observa, într-un moment de inspirație, că dreptatea nu este de partea lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2022. Capricornii ar putea observa, într-un moment de inspirație, că dreptatea nu este de partea lor
Tragedie fără margini! O sportivă uriașă a murit la doar 40 de ani. Cinci copii au rămas orfani de mamă
Știrileprotv.ro
Tragedie fără margini! O sportivă uriașă a murit la doar 40 de ani. Cinci copii au rămas orfani de mamă
Ministrul Apărării, anunţ de ultim moment. Ce a declarat Vasile Dîncu
Orangesport.ro
Ministrul Apărării, anunţ de ultim moment. Ce a declarat Vasile Dîncu
Your style. Your story: Zalando este locul unde găsești piesele care îți exprimă perfect personalitatea
PUBLICITATE
Your style. Your story: Zalando este locul unde găsești piesele care îți exprimă perfect personalitatea
Cum arată în cifre starea de sănătate a românilor și ce soluții avem la îndemână pentru a le îmbunătăți?
PUBLICITATE
Cum arată în cifre starea de sănătate a românilor și ce soluții avem la îndemână pentru a le îmbunătăți?

Nici un comentariu.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

regulile comunitatii