Orașul Mazar, centrul economic al regiunii din nord, considerată un bastion împotriva talibanilor, pare să fi căzut fără luptă, deși ciocniri sporadice continuau în apropiere, a declarat, pentru Reuters, Afzal Hadid, șeful consiliului provincial Balkh.
Orașele cad unele după altele în mâinile mujahedinilor
- Mai devreme, rebelii au pus mâna pe Gardez, oraș la 120 de kilometri sud de Kabul și una dintre „porțile de acces” către Capitală. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, al cărui cont de Twitter e urmărit de CNN, a transmis că biroul guvernatorului și sediul poliției au fost confiscate de mujahedini.
- Talibanii au preluat controlul și la Pul-e-Alam, capitala provinciei Logar, 70 km sud de Kabul, potrivit unui membru al consiliului provincial local, care a vorbit pentru Reuters sub protecția anonimatului.
De la începutul retragerii totale a trupelor NATO din Afganistan, la mijlocul lunii mai, talibanii au ajuns să controleze părţi însemnate din ţară.
În ultima săptămână, islamiştii au preluat controlul în mai bine de jumătate din cele 34 de capitale de provincie, câte există în Afganistan.
„Viteza talibanilor a șocat chiar și analiștii militari experimentați”, a declarat editorul BBC din Asia de Sud, Anbarasan Ethirajan.
Președintele a anunțat „o remobilizare” a armatei
Între timp, preşedintele Ashraf Ghani a anunţat „o remobilizare” a armatei regulate, potrivit BBC. Aceasta are „prioritate absolută”, a declarat el, într-un mesaj televizat.
Ghani a dat de asemenea asigurări că au loc „consfătuiri” cu responsabili politici şi cu parteneri internaţionali în vederea soluţionării politice a conflictului, astfel încât să se asigure „pacea şi stabilitatea” în ţară.
Pe lângă Kabul, guvernul deține în prezent orașul Jalalabad, lângă granița pakistaneză din est.
Zeci de mii de civili s-au refugiat în Kabul în ultimele zile, unde se prefigurează o gravă criză umanitară. Aceştia încearcă să supravieţuiască în parcuri sau pe terenuri virane, complet lipsiţi de cele mai elementare mijloace de trai.
17.000 de persoane rănite în lupte, 70.000 de copii, „împinși” în Kabul
Potrivit unor estimări făcute de organizația umanitară Save the Children, 72.000 de copii au ajuns în capitală în ultimele zile și dorm în mare parte pe străzi.
Spitalele se luptă pentru a face față numărului de persoane rănite în luptă – 17.000 de oameni au fost tratați în iulie și în prima săptămână din august în unități sprijinite de Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Pașii făcuți de talibani pentru recucerirea Afganistanului stârnesc temeri privind o nouă criză a refugiaților în Europa.
Canada a anunțat că va reloca peste 20.000 de afgani vulnerabili, pentru a-i proteja de represaliile talibane.
Situația din Afganistan a readus în discuție retragerea SUA, negociată anul trecut sub administrarea predecesorului republican a președintelui Joe Biden, Donald Trump. Biden a spus zilele trecute că nu regretă decizia sa de a continua retragerea, menționând că Washingtonul a cheltuit peste 1 trilion de dolari și a pierdut mii de soldați în decursul a două decenii.
SUA au aprobat evacuarea cu avioane a mii de oameni zilnic, ordonând, în același timp, distrugerea materialelor sensibile aflate în Ambasada SUA din Kabul.
Germania şi alte ţări, între care Marea Britanie, Cehia şi Spania, au anunţat retragerea personalului diplomatic.
Foto: EPA