MENIU CAUTĂ
11 Ian. 2012 17:18

«Tatăl lui Mircea Lucescu a fost brancardier la Spitalul 9, iar maică-sa, femeie de serviciu!» | EXCLUSIV

Distribuie

Copilăria lui Mircea Lucescu, eroul unui accident rutier care ţine de câteva zile prima pagină a jurnalelor, nu a fost una de pus în ramă. Tocmai de aceea, în ciuda eternei deschideri generoase către presă, antrenorul lui Şahtior Doneţk a evitat întotdeauna să vorbească despre începuturi sau despre părinţi, păstrând la loc ferit amintirea unor vremuri muncite şi-a unor oameni discreţi. Gheorghe Gojgaru, fost coechipier al lui Lucescu, în 1974, la Dinamo, nu a uitat însă nimic, mai ales că între casa lui şi cea a viitorului mare tehnician, de pe şoseaua Berceni, nu erau, acum aproape 50 de ani, mai mult de 200 de metri. “Mircea e mai mare cu câţiva ani decât mine, dar am crescut amândoi în acelaşi cartier, Apărătorii Patriei, pe vremea când aici existau numai case şi oameni muncitori. Lângă noi era o piaţă, Raţa Albă îi zicea, trecea şi-un tramvai pe aici, 21. Peste drum era Spitalul 9, acolo unde au lucrat toată viaţa părinţii lui Mircea. Tatăl era brancardier la spital, iar maică-sa, femeie de serviciu, tot acolo. Oameni simpli, adevăraţi, fără fasoane, învăţaţi cu munca. Au tras toată viaţa pentru copiii lor, să facă ei carte şi să le meargă bine... Nu prea aveau prieteni, că nici nu aveau timp de altceva, decât de muncă şi de îngrijit familia”, povesteşte nostalgic nea Gică, arătând cu mâna fostele maidane ale copilăriei.
Casă pe pământ, cu WC în curte
“Familia Lucescu trăia într-o casă pe pământ, cum trăiam toţi pe aici, ca la ţară, cu prispă mare, cu WC în curte... Aveau casa cu ieşire chiar la şosea, dar camerele erau în spate. Ştiu că an de an creşteau câte un porc, mai aveau ceva găini... Ei au fost cinci copii la părinţi, patru fraţi şi o soră, dar unul dintre ei, Moţu, cel mai talentat la fotbal, zic eu, dintre toţi, a murit. De demolat ne-au demolat comuniştii pe toţi, prin anii ’80, şi uite ce mândreţe de blocuri au ridicat pe pământurile noastre”, spune râzând Gojgaru, stând în faţa blocului înălţat chiar în locul casei părinteşti a lui Mircea Lucescu.

«Le-a făcut vile tuturor!»

Ajuns la un veritabil confort financiar după o viaţă dedicată fotbalului, Mircea Lucescu a avut grijă ca rudelor sale să nu le lipsească nimic. ”Fraţii Gelu (64 de ani), Nelu (68 de ani) şi Stela (74 de ani) sunt toţi bine acum şi datorită lui Mircea. Din ce ştiu eu, le-a făcut tuturor vile, are mereu grijă de ei. Să ştiţi că întotdeauna a avut caracter”, povesteşte fostul coechiper al lui ”Il Luce” la Dinamo, din campionatul 1973-1974.

Eroul Chimiei în finala Cupei României din 1973

Gheorghe Gojgaru s-a născut pe 9 octombrie 1950, la Bucureşti. A evoluat la: Constructorul Bucureşti (64-70), TMB Bucureşti (Divizia C/71-73), Chimia Rm. Vâlcea (Divizia B/72-73, Divizia A/75), Dinamo (Divizia A/74), Dinamo Slatina (Divizia B/74), Ceahlăul (Divizia B/75- 76). Are 24 de partide în Divizia A şi 3 goluri înscrise. A câştigat Cupa României în 1973, cu Chimia, 3-0 cu Constructorul Galaţi, meci în care a marcat două goluri. (Sursa: Gazeta sporturilor)

Cine e nea Mircea

Căpitan al naţionalei la Cupa Mondială din 1970, Mircea Lucescu (născut la 29 iulie 1945) a activat, în principal, ca jucător la Dinamo (1964-1977), echipă cu care a câştigat şase titluri şi o Cupă. Ca antrenor, Lucescu a condus naţionala (pe care a calificat-o la CE 1984), Corvinul, Dinamo, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter Milano, Galatasaray, Beşiktaş şi Şahtior. La Dinamo, a realizat eventul campionat- Cupă în 1990, iar cu Rapidul a luat titlul, în 1999 şi Cupa, în 1998. În Turcia, Lucescu a triumfat în campionat, mai întâi cu Galata, în 2002 şi, mai apoi, cu Beşiktaş, în 2003. În plus, cu ”Cim-Bom” a obţinut şi Supercupa Europei, în 2000. Aflat din 2004 la Şahtior, Lucescu a câştigat cinci campionate, trei Cupe, trei Supercupe ale Ucrainei şi o Cupă UEFA (2009).

Lovit de un tramvai

Mircea Lucescu a fost rănit, vinerea trecută, într-un grav accident de circulaţie petrecut pe bulevardul Vasile Milea din Capitală. Tehnicianul de la Şahtior a vrut să facă un viraj, însă nu s-a asigurat, moment în care a fost lovit în plin de un tramvai care venea din spate. În urma impactului, Lucescu a suferit multiple fracturi ale coastelor şi contuzie pulmonară la nivelul lobului inferior drept. Antrenorul a fost supus, duminică, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea lichidului acumulat în cavitatea toracică. Potrivit medicilor, starea postoperatorie a pacientului este bună, Lucescu urmând a fi externat la finalul săptămânii.

Citește mai multe despre Mircea Lucescu pe Libertatea.

Comentarii