Soarele arde, iar daca nu esti atent(a), te alegi cu insolatie fara sa-ti dai seama. In lipsa protectiei oferite de o palarie sau o umbrela si a hidratarii corespunzatoare, risti sa ajungi la spital si trebuie sa stii ca insolatia nu e ceva cu care sa te joci. Se poate muri din asta!
Ai stat mai mult in soare si nu te simti bine? Ai putea avea insolatie, daca prezinti urmatoarele simptome: senzatie de epuizare fizica, ameteala, febra, nervozitate, dureri de cap si crampe musculare, lesin. Alte semne ale insolatiei sunt: transpiratia lipsa ori transpiratia in exces si urina foarte inchisa la culoare (acest lucru trebuie urmarit in special la cei mici, care uneori nu prezinta alte simptome).
Cei mai predispusi la insolatie sunt batranii si copiii, sportivii si muncitorii care lucreaza in soare multe ore, diabeticii si cardiacii (acestia din urma nu ar trebui sa iasa din casa la amiaza, in zilele caniculare).
Pericolul e mai mare atunci cand arsita e insotita de umezeala, pentru ca organismul nu mai poate elimina caldura in mod eficient si cedeaza mai repede.
Cum acorzi primul ajutor
1. Persoana banuita ca ar fi facut insolatie trebuie mutata imediat de la soare la umbra sau, mai bine, dusa intr-o camera sau intr-o masina cu aer conditionat.
2. Dezbrac-o de hainele prea stramte.
3. Pune-i comprese cu apa la temperatura camerei (aceasta raceste mai eficient corpul decat apa rece). Aplica-le in special pe gat si pe articulatiile mainilor si picioarelor. Daca esti acasa, inmoaie cearsafuri in apa, stoarce-le, apoi infasoara pacientul in ele (insa nu strans).
4. Da-i sa bea apa ceva mai rece decat temperatura camerei (dar nu multa deodata). Evita sucurile (duc la deshidratare).
5. Dupa ce pacientul isi revine, mai poti apela la homeopatie (Belladonna) si la acupunctura pentru tratarea insolatiei. Va fi de ajutor si adoptarea unei diete usoare, vreme de cateva zile, bazata in special pe iaurturi, fructe si legume.
Cum te poti proteja
Ideal e sa stai in casa in zilele caniculare sau sa iesi inainte de ora 10.00 sau dupa 16.00. Daca esti totusi fortat(a) sa mergi prin soare, iata ce e bine sa faci:
1. Poarta haine lejere (dar nu transparente!), in culori deschise si incalta-te cu ceva usor.
2. Ia-ti o palarie cu boruri mari sau chiar o umbrela.
3. Daca ai parul lung, strange-l in coada sau intr-un coc.
4. Evita sa mergi repede si sa cari bagaje grele.
5. Asigura-te ca ai in permanenta la indemana o sticla cu apa plata, pentru hidratare.
6. In ceea ce-i priveste pe copii, inainte de a le da drumul afara, la joaca, asigura-te ca au consumat destula apa si, in plus, da-le o sticluta la ei, ca sa poata bea cand li se face sete. Pune-le o sapca pe cap si imbraca-i subtire.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile din aceasta pagina, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia – Bucuresti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, nr. telefon 031.105.72.66, 021.322.66.99 sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti