„Intrați în școală! Intrați în școală!”, au strigat mai multe femei din apropiere către ofițeri, la scurt timp după ce a început atacul, a declarat Juan Carranza, în vârstă de 24 de ani, care a asistat la scenă din fața casei sale, situată peste drum de școala primară Robb din orașul Uvalde. Carranza a precizat că polițiștii nu au intrat la acel moment.

Javier Cazares, a cărui fiică aflată în clasa a IV-a, Jacklyn Cazares, a fost ucisă în atac, a declarat că a alergat la școală când a auzit despre împușcături, ajungând acolo în timp ce poliția era încă în fața clădirii.

Supărat că polițiștii nu interveneau, bărbatul a propus să intre el în școală împreună cu alți câțiva bărbați.

„Să ne grăbim, că polițiștii nu fac nimic așa cum ar trebui”, a spus el, la acel moment. „S-ar fi putut face mai mult. Au fost nepregătiți (polițiștii – n.r.)”, a declarat ulterior bărbatul.

O înregistrare video publicată pe rețelele de socializare arată mai mulți părinți frustrați și dezorientați, precum și alți adulți din afara școlii, certându-se cu ofițerii de poliție și implorându-i pe aceștia să intre înăuntru și să-l prindă pe atacator sau să-i lase pe ei să intre, notează CNN.

„Pot să vă spun că și eu, ca tată, aș vrea să intru. Dar este o situație volatilă. Avem un trăgător activ. Încercăm să prevenim orice alte pierderi de vieți omenești. … Nu putem permite oamenilor să intre în acea școală, mai ales dacă nu sunt înarmați”, a declarat locotenentul Christopher Olivarez, de la Departamentul de Siguranță Publică.

Juan Carranza a mai povestit că a văzut, cu câteva minute înaintea atacului, cum bărbatul înarmat s-a oprit cu mașina într-un șanț din fața școlii, și-a luat pușca semiautomată de tip AR-15 și a deschis focul asupra a două persoane aflate în fața unei case de pompe funebre din apropiere, care au reușit să fugă nevătămate.

După ce a intrat în școală, atacatorul a tras asupra a doi ofițeri de poliție din Uvalde care sosiseră la fața locului și se aflau în afara clădirii, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de siguranță publică din Texas, Travis Considine. Cei doi polițiști au fost răniți.

Apoi, Salvador Ramos a intrat într-o sală de clasă și a început să tragă în elevi.

„După ce a pătruns în școală, atacatorul a intrat într-o clasă, s-a baricadat și a început să execute, efectiv, copiii și profesorii aflați acolo. Toate victimele sunt din acea clasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Siguranță Publică din Texas, locotenentul Chris Olivarez, care a dat publicității, miercuri, primele detalii privind desfășurarea atacului din Uvalde.

Directorul Departamentului de Siguranță Publică, Steve McCraw, a declarat că au trecut între 40 de minute și o oră de când Ramos a deschis focul asupra agentului de securitate al școlii și până când echipa tactică l-a împușcat, deși un purtător de cuvânt al departamentului precizase ulterior că nu se poate face o estimare precisă a timpului cât timp a stat atacatorul în școală sau când a fost ucis.

„Concluzia este că forțele de ordine au fost acolo”, a spus McCraw. „S-au angajat imediat. L-au blocat (pe Ramos) în clasă”, a adăugat el.

Între timp, un reprezentant al forțelor de ordine familiarizat cu ancheta a declarat că agenții Patrulei de Frontieră au avut probleme în a sparge ușa clasei și au fost nevoiți să ceară unui angajat al școlii să deschidă camera cu o cheie. Oficialul a făcut declarațiile sub protecția anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să vorbească public despre ancheta aflată în curs.

Carranza consideră că ofițerii ar fi trebuit să intre mai devreme în școală. „Erau mai mulți. El era doar unul singur”, a spus Carranza.

Cei 19 copii victime și cei doi profesori uciși în școală au fost identificați între timp.

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News