De Viorel Tudorache,

Avizul se eliberează doar dacă izolatul a prezentat semne de boală în cele 14 zile, respectiv persoanelor care au stat în carantină.

Deoarece în continuare cabinetele de medicina familiei din țară se confruntă cu solicitări pentru eliberarea de documente necesare persoanelor care s-au aflat în izolare la domiciliu, FNPMF a făcut următoarele precizări:

  • ”Avizul epidemiologic este doar o dovadă necesară persoanelor care au fost izolate până pe 25 martie, dovadă care arată că nu reprezintă un pericol pentru sănătatea publică și pot reveni în comunitate. Este similar avizului epidemiologic necesar copiilor la grădiniță, după o absență cauzată de boală. Din 25 martie, după modificarea legislației referitoare la izolarea la domiciliu, avizul epidemiologic nu mai este necesar pentru persoanele care nu au avut simptome în cele 14 zile de izolare la domiciliu. Avizul epidemiologic rămâne necesar doar pentru persoanele care s-au aflat în carantină în spații special amenajate de autorități (nu la domiciliu!) și va fi eliberat de DSP.
  • Adeverința eliberată de Direcția de Sănătate Publică este un document distinct de avizul epidemiologic. Este un document justificativ care stă la baza eliberării certificatului de concediu medical, certificat care stă la baza plății indemnizației de concediu medical (75% din salariu).
Ce a uitat să spună managerul Spitalului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler. De ce a fost dată în judecată de Ministerul Sănătății
Recomandări

Ce a uitat să spună managerul Spitalului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler. De ce a fost dată în judecată de Ministerul Sănătății

 

Avizul epidemiologic și adeverința sunt două documente complet diferite și folositoare în situații complet diferite. Termenii aviz și adeverință nu pot fi folosiți pentru același document.

Medicii de familie nu pot elibera certificate de concediu medical pentru carantină (inclusiv izolare la domiciliu) fără documentul justificativ eliberat de Direcția de Sănătate Publică, adică o adeverință care precizează:
– perioada pentru care persoana s-a aflat în izolare la domiciliu/carantină, la cererea DSP.
– mențiunea ”pentru a-i servi la medicul de familie pentru eliberarea retroactivă a concediului medical de carantină”.

Recomadările Grupului de Comunicare Strategică

Pe de altă parte, recomandările Grupului de Comunicare Strategică (GCS) privind conduită în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19) menționează în ce condiții persoanele aflate în autoizolare pot părăsi domiciliul după 14 zile:

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 
  • Persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom. În aceste cazuri, NU este necesară testarea pentru coronavirus.
  • Persoanele care au intrat în contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare și înaintea terminării perioadei de autoizolare. Pot părăsi domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative.
  • Rămâneți vigilenți și respectați în continuare recomandările generale privind prevenirea infecției cu coronavirus sau alt tip de gripă.

Avize epidemiologice pentru ieșirea din carantina instituționalizată

Direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti au obligaţia ca, la ieşirea din carantina instituţionalizată, să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situaţie un aviz epidemiologic de ieşire din carantină.

Documentul se poate transmite şi prin mijloace electronice de transmitere la distanță, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Persoanele izolate la domiciliu care au nevoie de concediu medical vor completa o declarație pe proprie răspundere, conform modelului atașat în Ordinul MS nr. 414/2020.

Citeşte şi:

Ce articol invocă medicii care își dau demisia în criza de coronavirus

LIVE UPDATE | Coronavirus în România: 312 de noi infectări în ultimele 24 de ore

Edward Snowden, fost spion american, cel mai cunoscut avertizor de integritate din lume: “Un virus e dăunător, dar distrugerea drepturilor e fatală”

A murit Roxana Diaconu. FRF anunță dispariția avocatei
GSP.RO

A murit Roxana Diaconu. FRF anunță dispariția avocatei

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente