Sfântul Procopie a trăit în perioada împăratului Dioclețian (284-305). Tatăl său era creștin, însă mama era păgână. Ea a fost cea care l-a dus să fie soldat al împăratului, scrie Ziarul Lumina. Ajuns dregător la Alexandria, a fost trimis să-i persecuteze pe creștini, însă pe drum a văzut fulgere și a auzit tunere. Un glas din cer l-a strigat pe numele său, care era atunci Neania. Atunci, a devenit creștin și a cerut să i se facă o cruce de aur şi de argint, precum cea cu trei icoane care i se arătase.

Procopie a tăinuit o perioadă noua sa credință. În momentul în care mama sa l-a pus să aducă jerfte idolilor, și-a arătat dragostea pentru Iisus Hristos. Atunci, mama l-a părât împăratului Dioclețian care a poruncit ca să fie cercetat. A fost chinuit în închisoare, însă Dumnezeu l-a întărit și l-a numit Procopie în loc de Neania.

Tradiții de Sfântul Procopie, „Precup” sau „Pricop”

În credința populară se spune că nu e bine oamenii să îi supere pe sfinții pomeniți în calendar în perioada în care se coc grânele. De aceea, ei consideră că grindina, arşiţa, seceta sau furtunile sunt trimise ca pedeapsă pentru păcatele lor de sfinţii lunilor de vară, precum este Sfântul Procopie, care este sărbătorit pe 8 iulie.

Din bătrâni se crede că Sfântul Procopie ajută la coacerea grânelor. Dacă nu îi este respectată sărbătoarea, ar provoca arșiță mare, care usucă grânele înainte de dezvoltarea boabelor.

În calendarul popular, sărbătoarea se numeşte „Precup“, „Pricop“, „Pricope“ sau chiar „Procopie“, de la sat la sat, toate denumirile venind de la numele Sfântului.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

Deși nu cultivă cereale, moții din Munții Apuseni îl prăznuiesc pe Sfântul Procopie deoarece ei cred că acesta ar stăpâni vânturile. Pe înălţimi, vânturile pot fi foarte primejdioase, căci ridică oameni şi animale, smulg acoperişurile caselor, dezrădăcinează brazii.

Ce nu trebuie să faci de ziua lui Procopie

Sfântul Procopie este sărbătorit în perioada în care, la țară, muncile sunt în toi. Potrivit tradiției, oamenii se feresc de muncile agricole sau de cele din gospodărie care se fac numai până la prânz, mai ales de Ziua Lupului sau Precup. Este interzis secerişul şi torsul. Ziua trebuie respectată pentru apărarea în faţa grindinilor, vijeliilor, arşiţei, focului, lupilor, bolilor copiilor.


Citește și Cât de sigure sunt cardurile contactless. Pot fi ”citite” cu un telefon mobil, dar le puteți apăra cu o carcasă de aluminiu


 

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri