Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni o carantină națională de 17 zile, începând de joi seara, 29 aprilie, și până pe 17 mai dimineața, după ce Turcia a ajuns statul din Europa cu cel mai mare număr de noi cazuri de infectare zilnică. Măsura va cuprinde tot restul Ramadanului, luna sfânta în lumea musulmană, dar și sărbătoarea Eid al Fitr.
Într-un moment în care Europa intră într-o fază de redeschidere, trebuie să reducem rapid numărul de cazuri la mai puțin de 5.000, pentru a nu rămâne în urmă.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei
Multe companii, restaurante și cafenele vor fi închise, iar turcilor li se va permite să părăsească casele doar pentru deplasări esențiale precum achiziționarea de alimente sau din motive medicale. Călătoriile în afara orașului sunt interzise în afara celor de urgență.
Cum s-a ajuns la lockdown
Numărul zilnic de noi cazuri în Turcia a scăzut de la peste 60.000 la 43.000 în ultima săptămână, dar guvernul a decis să nu mai riște și să ia această măsură dură pentru a scădea rapid numărul de cazuri.
Ankara are încă cu numărul relativ scăzut de decese, în jur de 39.000, iar autoritățile spun că pandemia este încă sub control, datorită sistemului puternic de sănătate al țării. Dar creșterea numărului de cazuri este îngrijorătoare, arată BBC.
După cea de-a doua perioadă de restricții care au fost impuse începând cu noiembrie anul trecut, numărul cazurilor zilnice a scăzut până la aproximativ 6.000 la jumătatea lunii februarie.
Dar imediat ce guvernul a început să relaxeze restricțiile în martie, un nou val a lovit Turcia. Guvernul a reimpus restricții la începutul lunii aprilie. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient pentru a reduce răspândirea infecțiilor. La apogeul său, în aprilie, au existat peste 60.000 de cazuri noi pe zi și peste 300 de decese.
Potrivit criticilor, guvernul a ridicat restricțiile prea devreme, iar procesul de vaccinare nu a fost suficient de rapid. Peste 22 de milioane de oameni au fost vaccinați până acum în această țară de 82 de milioane. Turcia folosește în principal vaccinul chinezesc Sinovac, dar a primit și un număr relativ mic de doze de la Pfizer-BioNTech.
O altă critică este îndreptată spre partidul de guvernământ, al președintelui Recep Tayyip Erdogan, care a organizat congrese cu o prezență ridicată în martie, în timp ce multe adunări sociale și protestele publice au fost interzise.
Oamenii de știință spun, de asemenea, că noile variante, în special tulpina din Marea Britanie, au accelerat rata infecției.
Pandemia de COVID-19 generează probleme uriașe pentru turismul din Turcia
Anul trecut, Turcia a înregistrat o scădere de 70% a vizitatorilor străini. Industria turistică speră că acest lockdown va ajuta la redeschiderea la timp pentru sezonul estival pentru ca industria să nu rateze un nou an, lucru care ar putea să fie fatal.
Turcia este deosebit de populară printre turiștii din Rusia și din alte părți ale Europei, inclusiv Germania.
Economia țării este deja în criză, iar stațiunile și hotelurile de pe coasta mediteraneană și a Mării Egee nu își pot permite încă un an ca 2020.
Anul trecut, numărul turiștilor a scăzut cu aproximativ 15,9 milioane de persoane, potrivit agenției naționale de statistici, iar sectorul turistic a suferit pierderi de 8,3 miliarde euro. Veniturile au scăzut cu 65% și peste 320.000 de persoane și-au pierdut locul de muncă, potrivit Deutsche Welle.
Pierderile au fost deosebit de mari în Antalya, o destinație turistică extrem de populară pe coasta de sud. În loc de 15 milioane de vizitatori anuali, au apărut doar 3 milioane de turiști.
Kemal Sahin, șeful companiei Sahinler Holding, care deține mai multe hoteluri în zonă, a declarat pentru DW că primele trei luni ale anului 2021 nu au fost atât de rele. Dar acum exista riscul dezastrului din cauza numărului crescut de infecții.
„Revigorarea la care spera toată lumea nu va avea loc. Zborurile din Rusia au fost anulate până cel puțin pe 1 iunie”, a spus el. „Dacă nu vin turiștii ruși, totul se va prăbuși”.
În 2019, vizitatorii din Rusia și Germania au constituit cea mai mare parte a turiștilor, la 7 milioane și respectiv 5 milioane.
Mehmet Isler, președintele Asociației Întreprinderilor și Cazărilor din Marea Egee, a fost, de asemenea, consternat de evoluția epidemiologică. „Ne bazam pe 30 de milioane de turiști pentru acest an. Dar apoi au avut loc conferințe și petreceri în toată țara în martie și numărul infecțiilor a crescut. Acum există mai multe restricții din cauza COVID-19. Dintr-o dată, așteptările și obiectivele noastre au dispărut.”
„Trebuie să luăm măsurile pandemice cât mai serios acum și să le arătăm clar turiștilor că Turcia este o țară sigură”, a spus Isler. „În caz contrar, vom ajunge cu mult în spatele obiectivelor noastre pentru 2021”.
Pregătiri pentru lockdown
Străzi aglomerate, trafic intens și centre comerciale pline de clienți, așa a arătat Turcia în primele ore după ce președintele Erdogan a anunțat oficial carantina națională.
Mai mulți locuitori ai Turciei au luat cu asalt piețele și centrele comerciale pentru a se pregăti de primul lockdown național care începe din această seară. Unii dintre ei au mers la terminalul principal de autobuz pentru a pleca din Istanbul, în timp ce alții și-au făcut provizii de alcool, după ce au apărut știri despre o „interdicție de băutură”.
În orașul Ayvalik de pe litoral, joi, străzile erau pline de persoane care făceau provizii de lucruri esențiale înainte de începerea carantinei de trei săptămâni.
Hakan Keskin, un vânzător de legume de pe o piață a fermierilor din Ayavilik, a declarat pentru CNN că „există mai mulți oameni în piață astăzi decât în mod normal și cumpără mai mult din toate”. El a adăugat că joi a fost „ultima șansă” pentru vânzătorii ca el să vândă înainte de „trei săptămâni grele”.
„Va fi dificil, legumele noastre se vor degrada și nu vom câștiga bani”, a spus el.
Leyla Ilmen, care făcea cumpărături la piața fermierilor, a declarat pentru CNN că sunt „mai mulți oameni decât de obicei” și că „totul este mai scump”.
Miercuri, Turcia a înregistrat 40.444 de cazuri noi de Covid-19 și 341 de decese, potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății din Turcia.
Foto: EPA