Emisiunea ”Dispăruți fără urmă” a arătat că poliția a pornit de la bun început cu ipoteza că Luiza Melencu ar fi fugit de acasă. Posibilitatea răpirii nu a fost luată în calcul până când dosarul nu a ajuns la DIICOT Craiova, însă nici aici ancheta nu decurs cum trebuia. Abia după ce a fost arestat Gheorghe Dincă, anchetatorii s-au gândit să cheme la audieri colegii Luizei.

Fata a dispărut pe 14 aprilie după ce a plecat de acasă din Radomir la Caracal. Cum Luiza nu pleca nicăieri fără să-și anunțe bunicii sau părinții, familia a intrat în panică imediat, mai ales că la cinci ore după dispariție, telefonul adolesecentei nici măcar nu mai suna.

Polițiștii de la Dioști au venit în acea seară și au arătat imediat faptul că nu cred în dispariția fetei. ”Au venit de la poliția Dioști, au scris niște declarații, noi le-am spus ce s-a întâmplat la care domnul Florescu, foarte arogant și degajat, a început să trateze cazul cu foarte mare indiferență. Că fata e tânără, că a plecat cu cineva, că s-a căsătorit”, a relatat Stelian Iordache, bunicul Luizei.

Polițiștii au spus familiei că va informa când vor apărea date noi. ”Îmi spuneau: ”Mamaie, nu mai plânge că are 18 ani, a plecat cu un iubit, poate n-a avut libertate”, a spus Elena Iordache, bunica fetei dispărute.

Inițial, familia a suspectat prietenii Luizei că ar ști ceva despre dispariție. ”O prietenă, cea mai bună, avea un frate căruia îi plăcea de Luiza. Noi am acuzat niște persoane care nu aveau nicio vină”, povește Monica Melencu, mama Luizei.

Ad placeholder
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
Recomandări
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
 

Polițiștii nu doar că nu au obținut nicio informație, dar au și imputat familiei nerăbdarea cu care aceasta voia să afle ceva despre Luiza. ”La ultima discuție mi-au zis ”Doamnă, dumneavoastră vreți să o găsim prea repede. Au fost cazuri în care am găsit copii morți, cu o mână prin pădure, un picior în altă parte”, a spus Monica Melencu.

După trei săptămâni de inactivitate, mama fetei, sfătuită de avocat, a depus plângere la DIICOT Craiova, cazul fiind preluat de procurorul Liviu Vasilescu, membrii familiei fiind audiați două săptămâni aproape zilnic. Monica Melencu începuse să creadă că autoritățile o vor ajuta. Asta până când procurorul a început să creadă că bunicul fetei este suspect.

Ad placeholder
FOTO. Petrecerea despre care nu vrea să vorbească nimeni, după apariția cazurilor de COVID-19 la PRO TV: Andreea Esca și Delia, la mare, la un eveniment fără reguli sanitare
Recomandări
FOTO. Petrecerea despre care nu vrea să vorbească nimeni, după apariția cazurilor de COVID-19 la PRO TV: Andreea Esca și Delia, la mare, la un eveniment fără reguli sanitare
 

La un moment dat ne-a luat pe mine și pe tatăl meu la detectorul de micniuni. L-am întrebat de ce. A spus că i se pare că tatăl meu ascunde ceva (…) Apoi a zis că nu-l mai primește pe tata că a picat tot testul Devenise suspect, la un moment dat chiar voia să-l aresteze. A spus față de mine că e un boșorog bătrân și prost. Nu-l mai lăsa pe el să urce, mă lăsau doar pe mine. Tata avea dubii, i se părea că e ceva în neregulă, tot punea întrebări…

Monica Melencu:

În momentul în care s-a aflat de răpirea Alexandrei Măceșanu, la trei luni și jumătate de la dispariția Luizei Melencu, dosarul era pe cale să fie închis, cu concluzia că Luiza a plecat voluntar de acasă.

În dimineața în care polițiștii au intrat în casa lui Gheorghe Dincă, Monica Melencu și tatăl ei mergeau la București și l-au văzut din mașină, în fața casei lui Dincă, pe procurorul Vasilescu.

”Am văzut o învălmășeală în fața casei. Erau lângă poartă și așteptau să se trezească Dincă, eventual să-și bea cafea. Tata a vrut să-l înjure pe Vasilescu, l-am oprit eu (…) Noi l-am văzut din mașină. El era în fața porții, mai era un sfert de oră până când puteau să intre în casă”, a declarat Monica Melencu.

Femeia l-a sunat apoi pe procurorul care și-a cerut scuze.

Noi umilințe din partea poliției

Abia când Dincă a devenit suspect, ancheta a devenit una mai serioasă. După trei luni și jumătate, poliția s-a gândit să stea de vorbă și cu colegii Luizei Melencu, care au fost și ei umiliți de autorități, după cum povestește Carmen Dașoveanu, directoarea Liceului Costin Nenițescu din Craiova

Ad placeholder
 

”Abia în iulie poliția a venit la liceu, când s-au inflamat lucrurile. Întrebările care li s-au pus colegelor nu erau cele mai potrivite. Poliția are tendința de a arunca păcatul în curtea fetelor. Au fost insinuări de genul ”Tu de ce nu te-ai căsătorit până acum? De ce mai vii la școală?” Era o fată de etnie romă, una la fel de cuminte ca Luiza”, a spus directoarea.

În acest timp, complicele lui Dincă, Ștefan Rispițeanu își negocia declarațiile cu presa. ”Îmi dai mie o bere? Îmi dai un milion! Că mortăciune nu sunt. Am fost la el în curte. Vă spun ce știu. Am fost două săptămâni înainte de…”, negocia un Rispițeanu în evidentă stare de ebrietate cu echipa TVR 1.

Ad placeholder

Între timp, umilințele la care a fost supusă familia Luizei Melencu au culminat cu amenda de 5.000 de lei pentru că mama a refuzat să dea probele biologice cerute de DIICOT, într-un moment în care familia își pierduse complet încrederea în autorități.

Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Cine este soțul Oanei Roman. Are o nouă meserie. Unii s-ar rușina să facă asta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine este soțul Oanei Roman. Are o nouă meserie. Unii s-ar rușina să facă asta
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională