Isteria provocata de norul otravit de la Lvov a trecut, dar nu trebuie uitat ca Terra a fost ‘ranita’ de-a lungul anilor de sute de accidente cu impact direct asupra mediului. Libertatea va prezinta azi cele mai grave incidente ecologice din istorie. In urma lor fie au murit sute de mii de oameni, fie au izbucnit maladii ale caror urmari se vad si astazi, fie au fost provocate pagube impresionante asupra mediului inconjurator.
40 de milioane de litri de petrol scursi in Atlantic
Din punct de vedere al consecintelor asupra mediului, cel mai mare astfel de incident este considerat a fi naufragiul petrolierului american Exxon Valdez, in nordul Pacificului, la 24 martie 1989. Peste 40 de milioane de litri de petrol au poluat coastele Alaskai si ale nord-vestului Canadei. Numai pagubele produse industriei piscicole prin uciderea a mii de bancuri de somoni si heringi sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari.
Norul otravit de la Lvov a bagat spaima in oficialii romani
Un tren ce transporta fosfor galben, substanta inflamabila si toxica, a deraiat pe 16 iulie 2007, in vestul Ucrainei, in orasul Lvov. In urma accidentului s-a raspandit un nor de substanta toxica, pe 90 de kilometri patrati. Vicepremierul ucrainean Oleksand Kuzmuk, care s-a deplasat la fata locului, a comparat acest accident cu cel de la centrala nucleara de la Cernobil, din 1986.
7 milioane de persoane afectate de explozia de la Cernobil, Ucraina
Cel mai mare si nefast accident ecologic ramane explozia reactorului numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil (26 aprilie 1986). Efectele dezastrului se vad si dupa mai bine de 21 de ani, si nu doar in Ucraina. Bilantul celor ucisi in ultimii 20 de ani de norul radioactiv degajat la Cernobil se apropie de 150.000 persoane si, potrivit estimarilor ONU, viata si sanatatea a 7 milioane de oameni au fost afectate de dezastru.
Pesticidele au ucis 30.000 de oameni in Bhopal, India
Din punct de vedere al numarului de victime, cel mai mare accident ecologic s-a produs in orasul indian Bhopal, pe 3 decembrie 1984. Explozia produsa la uzina de pesticide din oras a imprastiat in aer 40 de tone de izocianat de metil. Bilantul: aproape 30.000 de morti, din care 8.000 doar in prima zi.
Nici pana astazi nu se stie cu exactitate care au fost cauzele dezastrului.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!