Chinezul Li Bing Zhi, doctor la un spital din Beijing, a venit in urma cu cativa ani cu afaceri in Romania. Dupa ce a vandut catifea la manastiri, a incercat apoi sa confectioneze jaluzele, a devenit zarzavagiu, cultivand varza chinezeasca, a pus pe picioare o ferma de porci, care nu a dat roade, iar acum este caprar in localitatea Lacusteni-Valcea. Li are 116 capre si 80 de iezi, pe care ii va vinde de Paste la targul din Craiova. Laptele si branza le valorifica prin restaurantele chinezesti din Bucuresti.
Li Bing Zhi e o fire vesela, care vorbeste romaneste atat cat sa poti comunica cu el lucruri simple. “Chinezul”, cum ii spun locuitorii din Lacusteni, s-a adaptat perfect zonei.
A venit in Romania in urma cu cativa ani, aducand catifea pe care apoi o vindea la manastirile din intreaga tara. In Bucuresti, Li s-a cazat intr-o garsoniera, ai carei proprietari, un fost maior MApN cu sotia, au parintii din comuna Lacusteni. Asa se face ca Li a deschis un depozit de catifea, iar cand afacerile au inceput sa mearga, partenerii si-au impartit obligatiile in firma. Li a venit la parintii fostului ofiter, in localitatea Lacusteni-Valcea, unde a investit 10.000 de dolari, cumparand un grajd al fostului CAP din localitate si 100 de porci de rasa.
Intre anii 2003-2004 afacerea cu porcine a dat chix, targurile fiind inchise, iar pretul furajelor nu a acoperit nici pe departe pretul animalelor. Dolarii s-au dus pe apa Sambetei, dar “Chinezul” nu s-a dat batut si s-a lansat intr-o alta afacere, cu varza chinezeasca, insa romanii s-au aratat reticenti la varza “mamut” a chinezului, iar clima si compozitia solului n-au tinut deloc cu ideile lui de afaceri. Nu s-a dat batut si a confectionat jaluzele, tot fara prea mare succes.
Anul asta va mai incerca din nou sa cultive varza chinezeasca si castraveti, rasadurile fiind deja puse la adapost.
Toate caprele lui Li au nume romanesti
In anul 2004, Li Bing Zhi a devenit… caprar. “Eu mers la targuri, si cumparat capre. Cumparat si de la oameni, din sat. Mie place mult caprele. Am 116 femei si sase barbatu. Caprele asculta pe Li, eu merge in fata lor cu mainile la spate si ele vin dupa mine. Nu bate Li caprele. Le striga pe nume. Toate au nume romanesti: Tanta (Tanta, n.r.) Mare, Tanta Mica, Ioana Mare, Ioana Mica, Stanga (Stanga, n.r.), Dreapta, Baiatul Mare (la tap, n.r.), Baiatul Mic, Tapu Negru, Tapu Rosu, Marin, Copilu… Toate au nume. De Paste copilu ied vand (vand) la targ la Craiova. Face bani chinezu! Eu venit aicea cu pasaport, cu acte, legal, face afaceri cu voi romanii. Eu sunt chinez, lumea asa stie pe mine, Chinezu”. Li se plimba printre animale si este tare mandu. Se joaca cu iezii, ii ia in brate, ii pupa, iar noua “pui de capra” ne rod pantalonii. Cel mai devotat prieten al lui Li este… Lili, o catea lup care ar fi in stare sa te sfasie daca atentezi la viata stapanului. Lili chiar detine o performanta de invidiat: a savurat 14 capre.
Daca iezii ii va duce, in pragul Pastelui, la targ la Craiova, laptele si branza le valorifica prin restaurantele cu profil chinezesc din Bucuresti si la manastirile din Romania.
Reclamat la Politie, de sateni
Locuitori din Lacusteni sunt suparati pe Chinez. Strainul nu detine o pasune, iar in momentul in care duce caprele la pasunat, animalele mai distrug culturile satenilor. I-au facut pana si reclamatie la Politie, dar Li isi vede de treaba lui, fara sa se certe cu cineva, uneori iesind din clinciuri spunand: “Eu nu stie romaneste. Eu eram doctor, la spital. Sotia mea, profesoara de matematica, nu vrea vine aicea la voi, ea ramas China, cu fiul nostru de 26 de ani”, spune Li, care ne face o demonstratie cum se mulge o capra “.