Şi, dacă cineva s-a gândit că este un ”sir” adevărat, William spun e că e doar o poveste, dar că se pregăteşte să devină ”lord”. Râde, semn că rangurile nu contează atunci când spui istoria tatuajelor, despre care crede că merge mult în urmă.
”Cred că e vechi de când se dansa în jurul focului. Poate cineva s-a tăiat la picior şi, după vindecare, oamenii au observat că a rămas un semn”, spune britanicul.
William Robinson nu face tatuaje. Ceea ce a expus la Sibiu, unde în weekend s-a desfăşurat Transilvania Tatoo Expo, este parte din colecţia sa din Liverpool. A adus inclusiv o mână care înspăimântează pe toată lumea.
”Este o copie după o mână egipteană mumificată, tatuată, din anul 4.000 înainte de Cristos”, ne-a explicat colecţionarul.
Apoi ne spune povestea mult mai frumoasă a momentului în care a fost deschis mormântul lui Tutankhamon, despre prinţesa sa favorită, care avea tatuaje cu fluturi. Şi, de aici, de la această mică prinţesă, preferată de Tutankhamon, întreaga societatea formată din doamne cu stare din perioada aceea au vrut să îşi tatueze fluturi.
Nu face tatuaje, le scoate
Pare că nimic nu îi e străin lui William Robinson din arta tatuajelor. Doar că el nu face tatuaje. ”Am încpeut să lucrez în domeniu în urmă cu aproximativ 22 de ani, când aveam un partener de afaceri care era specialist în tatuaje. Aşa am descoperit laserul pentru scoaterea tatuajelor. El realiza tatuaje, iar eu le scoteam”.
Englezul a ajuns să cunoască temeinic această artă şi a devenit colecţinoar. Unul dintre cele mai importante artefacte pe care le are este o mică cutie care a aparţinut lui George Burchett, cunoscut ca fiind ”king of tatoo artistis” în Marea Britanie.
”El este cel care l-a tatuat pe regle George al V-lea, pe regele Eduard al VII-lea, pe regele Danemarcei, regele Norvegiei. Lista sa de persoane regale pe care le-a tatuat est incredibilă. Iar eu ador ceea ce fac. Cred că este cea mai preţioasă dintre formele de artă care există, pentru că trupul omului, pielea, este cea mai scumpă pânză pe care cineva îţi poate da permisiunea să desenezi. Îmi place ceea ce fac. Îmi place să colecţionez lucruri. De fapt, eu nu colecţionez lucruri, ci coelcţionez poveşti. Dacă obiectele ar putea vorbi, lucrurile pe care le-ar spune ar fi incrdibile”, spune William Robinson.
Colecţia fondatorului Muzeului Tatuajelor din Liverpool numără peste 10.000 de obiecte. Iar la Sibiu, William a dezvăluit un secret care nu le va cădea bine englezilor: Muzeul său se mută la Berlin.
”Fac o expoziţie mobilă şi sunt în negocieri pentru a deschie Muzeul în Berlin. Dar eu nu mă mut. Eu sunt un vânător de tatuaje şi trebuie să fiu pe drum, să caut, să văd”, a mai spus William.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro