Alzheimer este o maladie cognitivă degenerativă care atacă progresiv creierul, cauzând pierderi de memorie, stare de confuzie şi schimbări bruşte de dispoziţie. Pacienţii aflaţi în stadiul final al bolii îşi pierd capacitatea de vorbi, de a înghiţi şi de a se deplasa.
Ultrasunetele, acele unde acustice a căror frecvenţă foarte înaltă depăşeşte capacitatea de percepţie a urechii umane, sunt folosite pentru a relaxa muşchii şi tendoanele sportivilor care au suferit diverse accidentări, pentru a „topi” grăsimea persoanelor care doresc să slăbească şi pentru a crea pe un ecran imaginea embrionilor şi a bebeluşilor din stadiul intrauterin.
Elisa Konofagou, specialist în ingineria biomedicală la Universitatea Columbia din Statele Unite, consideră că ultrasunetele vor putea fi folosite în viitorul apropiat şi pentru a transporta, intravenos, anumite medicamente, direct către celulele cerebrale ale pacienţilor suferind de maladia Alzheimer.
În prezent, nu există niciun tratament eficient pentru această maladie degenerativă devastatoare, care afectează peste 37 de milioane de persoane pe plan mondial, dintre care 5,7 milioane de persoane trăiesc în SUA.
Cercetătorii de la Universitatea Columbia din SUA au efectuat o serie de teste pe şoareci şi au conceput un dispozitiv cu ultrasunete capabil să deschidă temporar această barieră naturală dintre vasele de sânge şi ţesutul cerebral.
Dacă această metodă se va dovedi eficientă şi pe pacienţi umani, medicii vor putea folosi ultrasunetele pentru a transporta medicamentele pe cale intravenoasă direct la celulele cerebrale ale pacienţilor suferind de maladii degenerative precum Alzheimer şi Parkinson.
Cercetătoarea americană a declarat că metoda pe care a brevetat-o va fi testată în perioada următoare pe animale de talie mare şi va putea fi folosită pe pacienţi umani în mai puţin de zece ani.