De Florin Ghioca, Duminică, 10 martie 2019, 20:11

De data aceasta însă, o parte dintre aceștia au apărut costumați în haine de epocă, întrucât la Sala Studio urma să se joace spectacolul „Papagalul mut”, în regia lui Nae Caranfil. Marius Rizea, Claudiu Bleonț și Dragoș Stemate se aflau printre actorii protestatari în costume de scenă, ultimul dintre aceștia fiind și aniversatul zilei.

„Îmi doresc să pice, asta vreau cadou”, a precizat Stemate. Alături de cei trei s-au aflat și alți colegi, atât din Teatrul Național, cât și de la alte teatre. Printre aceștia, Medeea Marinescu, Istavan Teglas, Șerban Pavlu, Marius Manole, Daniel Badale, Ada Galeș, Richard Bovnoczki, Liviu Lucaci, Răzvan Popa, Eduard Adam și regizorul Cristian Pepino.

Lor li s-au alăturat și alți actori, unii dintre ei din distribuția spectacolului „Pădurea spânzuraților”. Protestul de astăzi a venit la o săptămână după cel în care Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț au fost aplaudați de spectatori pe treptele TNB.

„E un protest pentru modul în care e condusă România, pentru modul în care justiția e făcută sluga celor care conduc țara. Sau își închipuie că o conduc. Nu e un spectacol, nu e ușor să protestezi. E un risc asumat. Când lucrurile merg bine într-o țară, n-ai de ce să protestezi”, a spus la acea vreme Victor Rebengiuc.

Vineri seară a fost rândul actorilor de la Teatrul de Comedie din București să protesteze, în frunte cu Tudor Chirilă. Actorul a declarat cu acest prilej că „din ce în ce mai multe bresle ar trebuie să reacționeze vis-a vis de ceea ce se întâmplă. Dictatura nu se anunță la Breaking News! Felul în care Turcia alunecă către o dictatură și felul în care presa este reprimată în Turcia, modelul maghiar și modelul polonez, ce s-a întâmplat cu legile justiției în Polonia, ce se întâmplă cu orice tentativă de liberă exprimare care este anihilată în Ungaria, și sunt foarte multe, trebuie să ne dea de gândit”.