De Andreea Radu,

Amabile și colegii ei au intervievat aproximativ 120 de oameni pentru a afla care sunt gândurile lor despre pensionare și ce fac pentru a se pregăti pentru tranziție, potrivit Business Insider.

Mulți dintre pensionari și-ar fi dorit să știe că a-ți planifica pensionarea înseamnă mult mai mult decât a strânge bani pentru asta și a-și menține sănătatea fizică. Alți factori, precum a avea o rutină zilnică sau a face voluntariat, pot face diferența în viața unui pensionar.

În cercetarea sa, echipa profesorului Amabile a identificat patru etape de pensionare:

  • 1.Decizia de a ieși la pensie
  • 2.Detașarea de locul de muncă
  • 3.Construirea unei noi structuri de viață
  • 4.Consolidarea acestei structuri de viață.

1.Odată ce decizia de pensionare este luată, spune Amabile, detașarea de muncă poate fi dificilă. O parte din oamenii care au participat la studiu spun că nu au avut probleme să-și lase în urmă locurile de muncă, dar cei mai mulți dintre ei, în special oamenii care s-au identificat puternic cu profesiile lor, au avut dificultăți de acceptare.

Lipsa unui program. În timp ce majoritatea pensionarilor au spus că partea lor preferată din a nu mai fi necesar să meargă la muncă este că nu trebuie să se trezească dimineața, au mai spus și că lipsa de rutină devine rapid o corvoadă.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Munca joacă un rol imens în modul în care oamenii experimentează „un sens” și în modul în care ei se percep pe ei înșiși. Astfel, pensionarea necesită găsirea unei modalități de a-ți aduce viața profesională în viața de pensionar. Pentru unii pensionari, acest lucru înseamnă să aibă un hobby sau să facă voluntariat.

Alți pensionari găsesc sens în a face activități asemănătoare cu ce făceau înainte, așa că, atunci când sunt capabili, ei continuă să lucreze cu jumătate de normă.

Autoarea studiului realizat la Harvard a mai menționat că oamenii trăiesc mai mult ca niciodată, ceea ce înseamnă că oamenii pot alege să lucreze și după pensionare dacă își doresc acest lucru.

Citeşte şi:

Studiu: Doar unul din cinci români știu ce sunt banii, creditele și investițiile și doar 15% economisesc în vederea pensionării

Teodorovici vrea ca pensionarilor să le fie plătită anticipat o parte din pensiile care ar trebui recalculate din 2021

Lecția de viață a lui Mirjam Bercovici, supraviețuitoare a Holocaustului: „Colegii mă înmormântaseră deja, renunțaseră la mine”

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși