MENIU CAUTĂ
, de Cristian Burcioiu

Un sătean a găsit în țărână o secure din epoca de piatră. Acum are dosar penal pentru distrugere

Distribuie

A vrut să mai câștige un ban cu sapa, ca zilier la o lucrare a Primăriei Moșoaia, din Argeș, dar s-a ales cu...dosar penal pentru distrugere. Asta e pățania unui sătean care a găsit în țărână o secure din epoca de piatră, obiect de patrimoniu pe care a refuzat să-l predea autorităților. Încăpățânarea bărbatului i-a adus un dosar penal pentru distrugere.

Când în localitate a fost lansat anunțul că e nevoie de oameni care să sape la niște lucrări de modernizare, printre cei care au răspuns ”prezent” s-a numărat și un sătean în vârstă de 60 de ani. Omul care nu s-a ferit de muncă habar nu a avut că ”înrolarea” sa în echipele de zilieri îi va aduce un…dosar penal!

Gura satului l-a băgat în… gura Poliției

Pe când își făcea treaba cu simț de răspundere, undeva la o margine de pădure, de sub cazmaua săteanului a ieșit un colț de piatră, una deosebită care i-a atras imediat atenția și pe care degrabă a dus-o acasă, la loc sigur. A spălat-o, a curățat-o de colbul care în ani s-a așezat peste ea și i-a dat chiar și un luciu care să ia ochii celor care ar fi vrut să bage în mâna în buzunar pentru a avea o asemenea piesă în propria colecție. Atunci, omul și-a zis că a dat norocul peste el. Numai că în sat vorba a umblat mai repede ca gândul și gospodarul s-a trezit cu polițiștii argeșeni la ușă care, după ce au fost instruiți de specialiștii Direcției Județene pentru Cultură, l-au rugat să le dea piatra pentru că e un obiect extrem de valoros care face parte din patrimoniul cultural al României.

Prima rundă de negocieri poliție-țăran a eșuat

Cum negocierile au eșuat, judiciariștii i-au făcut dosar penal pentru distrugere țăranului care, astfel, a fost obligat să predea obiectul – o secure care pare să poarte pe ea urmele făuririi sale tocmai în epoca de piatră! Milenarul vestigiu a intrat în custodia Direcției Județene de Cultură Argeș ai căror specialiști vor demara procedura de expertizare care va stabili ”vârsta” securii din piatră. Țăranul încăpățânat care cu greu s-a lăsat și a renunțat la obiectul pe care norocul i l-a scos de sub lopată este acum cercetat de polițiști și de procurori.

Citește mai multe despre dosar penal și ipj arges pe Libertatea.

Comentarii