Să analizăm faptele clare. PSD a câştigat de departe alegerile parlamentare. În coaliţie cu ALDE vor avea chiar peste 50%. Cu toate astea, cea mai importantă întrebare din mintea votanţilor rămâne cea legată de funcţia de premier. Cine o va ocupa? Va fi Liviu Dragnea în ciuda condamnării cu suspendare? “ Această funcţie ar trebui să îi revină şefului partidului” afirmă în cor pesediştii. Klaus Iohannis, sperând că PNL ar fi câştigat alegerile, a fost clar “ Nu voi numi premier cu probleme penale”, iar acum se vede confruntat chiar cu posibilitatea Dragnea-premier. Există 4 scenarii plauzibile. Iată cum se explică ele din perspectivă psihologică
-
Liviu Dragnea va fi propunerea PSD pentru funcţia de premier
Cum spun românii, Liviu Dragnea are acum pâinea şi cuţitul în PSD. Cea mai mare greutate în alegerea premierului-propus o are cuvântul său. Într-o altă formulare, el se poate autopropune sau nu. Această propunere însă vine la pachet cu stigmatul de premier penal iar acest lucru nu e uşor nici pentru el, nici pentru partid. Atât opoziţia cât şi simpatizanţii acesteia vor crea un brand din asocierea cuvintelor „premier” şi “ penal”. Psihicul oamenilor reţine cel mai bine sloganurile care sună bine şi se repetă obsesiv în mass media. Liviu Dragnea va mai avea de luptat şi cu legea 90/2001 care interzice persoanelor condamnate să facă parte din guvern, indiferent dacă o persoană a fost condamnată cu suspendare sau nu. Avocatul poporului, Victor Ciorbea, ar putea contesta aceasă lege după formarea guvernului. Toate acestea vor fi un serios motiv de trâmbiţă pentru opoziţie, existând riscul ca uzura politică a primului ministru să aibă loc în ritm foarte alert. Mai există şi spectul venirii din urmă a altor dosare penale iar toate aceste informaţii îl vor determina pe Liviu Dragnea să reflecteze adânc dacă într-adevăr îşi doreşte acestă funcţie sau nu.
-
Liviu Dragnea NU va fi propunerea PSD pentru funcţia de premier
Cealaltă alternativă a preşedintelui celui mai mare partid din România, este să desemneze o altă persoană din PSD pentru functia de şef al guvernului. În acest caz, chiar şi unii din propriul partid vor percepe mişcarea ca pe o recunoaştere a condamnării sau o fugă de confruntarea cu preşedintele Klaus Iohannis. Tot opoziţia va tinde să îl asocieze pe şeful PSD cu acea persoană din umbră care va controla premierul-marionetă. Dincolo de atacurile opoziţiei, PSD ar avea alternative de premieri. Mihai Fifor, Sorin Grindeanu, Vasile Dâncu, Liviu Voinea sau Marius Nica fiind câteva dintre ele.
-
Preşedinele Klaus Iohannis îl numeşte pe premierul desemnat Liviu Dragnea
Odată cu venirea propunerii coaliţiei PSD-ALDE pentru funcţia de premier în persoana şefului partidului, Liviu Dragnea, pisica este aruncată în curtea preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta a declarat că nu va numi în ruptul capului un premier cu probleme penale sperând că niciodată nu va fi pus în această situaţie. Eventualitatea numirii lui Liviu Dragnea ca şef al executivului nu va crea în mintea votanţilor peşedintelui, o impresie de stabilitate a convingerilor şefului statului. Cu alte cuvinte, Iohannis nu va face asta fără pierdere de imagine. Fostul preşedinte, Traian Băsescu şi-a creat singur o ieşire onorabilă din situaţia numirii lui Ponta premier, prin redactarea acelui pact de coabitare. Si Klaus Iohannis va avea nevoie de o modalitate de a iesi onorabil din situaţia de constrângere socială şi legală de a numi un premier pe care a afirmat că nu il va numi nicodată .
-
Preşedintele Klaus Iohannis NU îl numeşte pe premierul desemnat Liviu Dragnea
Acest joc politic de tip psihologic, este unul la finalul căruia cineva va pierde într-o măsură mai mare decăt spera la început. Pesediştii tot aduc în discuţie în mass media ideea eventualei suspendări a preşedintelui dacă acesta nu va asculta propunerea majorităţii parlamentare. Iohannis nu mai are acum varianta guvernului său şi va trebui să desemneze un premier PSD-ALDE. În cazul in care preşedintele se va opune cu toate mijloacele legale în mod repetat numirii lui Liviu Dragnea, el îşi va păstra intact capitalul pozitiv de imagine în percepţia alegătorilor săi dar nu şi-l va creşte. Va trebui să se adapteze găndului că PSD a preluat doar guvernarea şi nu statul pe de-a întregul cu toate instituţiile sale aşa cum se obişnuia în trecut.
Psiholog Cezar Laurenţiu Cioc