• “Avem o soluție de a scoate romii din Centrul Vechi, reamenajăm totul. Oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi. Avem soluții. Prima dată trebuie curățenie și abia apoi poți face ceva acolo”, a declarat vicepreședintele USR Botoșani, Adrian Hobjilă, în cadrul unei conferințe de presă, pe 6 decembrie, potrivit botoșani.ro. 
  • Declarația membrului USR continuă seria propunerilor care au avut loc în ultima lună în mai multe orașe ale țării, sub pretextul așa-zisei “civilizări”. La Constanța se dorește limitarea accesului la transportul în comun al călătorilor care miros urât. La Timișoara, s-a interzis ascultarea manelelor în spațiul public. La Cluj, oamenii care colindă sau cerșesc în autobuze sunt dați jos de membrii unei asociații.  
  • Libertatea a stat de vorbă telefonic cu Adrian Hobjilă, din dorința de a înțelege argumentele unei astfel de retorici. 
  • Romii din Centrul Vechi la care se referă Adrian Hobjilă sunt în număr de 70 de familii. 
  • 60% dintre aceștia sunt proprietari, iar 40% locuiesc în chirie, o spune chiar politicianul. 

La ce v-ați referit când ați zis că vreți să scoateți romii din Centrul Vechi?
A fost o conferință de presă la USR și avem niște proiecte pentru orașul Botoșani și am prezentat și proiectul legat de Centrul Vechi, Centrul istoric al Municipiului Botoșani. Și acolo, printre altele… Deci jumătate din Centrul Istoric este locuit de romi. 

În ce fel este locuit? Cum stau ei acolo?
Inițial, prin anii ‘90 și ceva, a început o refacere a clădirilor din Centrul Vechi în ideea de a muta acolo medici, polițiști, jandarmi. Și între timp, a intervenit nu știu cum și au devenit locuințe sociale. Devenind locuințe sociale, au fost mutați romi în Centrul Istoric al Botoșaniului.

Când s-a întâmplat asta?
Nu vă pot spune exact, înainte de 2000, oricum înainte de 2012.

Și cam despre câți romi vorbim? Cam câți romi stau în Centrul Vechi?
În jur de 70 de familii. 

În aceste locuințe sociale.
Bun, aici a mai intervenit o dată. S-au dat restul… cum să vă spun, cu retrocedarea proprietăților. Multe clădiri de acolo erau ale comunității evreiești. Comunitatea romă a venit și a cumpărat din clădirile astea și tot așa au ajuns proprietari acolo. 

Cam 60% dintre familiile rome care stau acolo sunt proprietari. Prin cumpărare au devenit proprietari ori de la comunitatea evreiască ori de la… nu mai știu cum și 40 și ceva la sută stau cu chirie la Societatea Locativă, la o instituție locală cu spații. 

Am înțeles, și dacă stau în chirie sau sunt proprietari, cum vă gândeați să îi dați afară și de ce, mai ales?
Nu a fost vorba de scoaterea lor din case. Aici s-a înțeles greșit. A fost o speculație. Mă refeream să readucem la viață pietonalul Unirii.

Cum adică? Ce se întâmplă pe pietonal?
Pietonalul din Centrul Vechi a devenit o zonă locuită de toți botoșănenii.

De ce? 
Ca să nu spun eu, căutați articole de presă și fotografii cu Centrul Vechi din Botoșani.

Noi vă întrebăm pe dumneavoastră.
Romii neavând altceva, ies și stau efectiv în pietonalul din Centrul Vechi. Își petrec ziua și noaptea pe pietonalul din Centrul Vechi.

Și au fost incidente? S-a întâmplat ceva?
Incidente au fost, normal că au fost, dar raportat la rata de criminalitate … au fost și 2 crime. O crimă știu sigur, a apărut, era un priveghi și s-au bătut între ei și a fost înjunghiat un rom acolo.

Și efectiv stau ziua în grupuri-grupulețe în tot Centrul Istoric al Botoșaniului și îi ocolim, normal că toată lumea îi ocolim.

Vicepreședintele USR Botoșani, Adrian Hobjilă:

Există probleme?
Luați legătura cu oamenii de afaceri care au magazine, care au spații în jur, o să vă spună mai multe, luați legătura cu preotul de la Biserica “Uspenia” care este acolo în centru, care este biserică istorică, unde a fost botezat Mihai Eminescu și o să vă spună de o să vă sperie.

De ce spuneți dvs. că este normal să fie ocoliți oamenii aceștia când stau pur și simplu?
Nu zic că e normal. M-ați întrebat dacă se poate circula acolo. Și am zis că normal că botoșănenii ocolesc Centrul Vechi din cauza incidentelor care apar, diferite incidente: Dă-mi o țigară!/ N-am!/ Băi, de ce nu ai? Au fost incidente foarte multe, stau acum să vi le povestesc pe toate? 

Vă rugăm. Ce alte incidente cunoașteți?
Ce incidente cunoaștem? Comentarii: mergi cu copilul pe stradă, trece un copil și ei… Nu pot să vă spun, vă dați seama, apare în presă și nu dă bine. Luați legătura cu reporterii de la botoșăneanul.ro. Ei au sediul acolo și vă pot spune enșpe mii de povești și de incidente. 

Noi vă întrebăm pe dvs, că dvs. ați venit cu ideea, asta înseamnă că dvs. știți niște incidente.
Nu a fost idee, la mine a fost o greșeală de exprimare, adică: Nu putem face curățenie în Centrul Vechi, fără să scoatem romii de acolo. Și a fost fix la viața de noapte și de zi de pe pietonalul din Centrul Vechi, exact la asta m-am referit. Și a fost o expresie nefericită.

Și cum credeți că ați fi trebuit să vă exprimați să vă referiți la ideea aceasta? 
Trebuia să spun frumos: Cu cetățenii din Centrul Vechi trebuie luat legătura și împreună cu ei să nu mai fie grupuri-grupulețe în fiecare zi, să nu se mai spargă semințe ziua și noaptea acolo în grupurile alea prin Centrul Vechi. La modul ăsta trebuia să spun și eu. Am greșit.

Și ce soluții ați propune efectiv?
Deci avem soluții. Uitați-vă la municipiul Oradea, este similară situația. Noi avem un proiect exact luat după proiectul Primăriei Oradea.

Bun, dar mai spuneți-ne concret ce soluții ați vrea să aplicați în privința acestor oameni?
Am dat și comunicat de presă. Orice soluție am aplica, o aplicăm împreună cu ei. Nu se poate fără colaborarea lor, asta e clar.

Ce soluții aveți de gând să le propuneți? 
O să vă spunem la momentul potrivit, când vom sta de vorbă cu ei le vom spune ce soluții avem. 

Oricum, primul pas ar fi mutarea unor instituții publice în Centrul Vechi, începând cu Poliția Locală. Sediul Poliției Locale să fie în Centrul Vechi. Ăsta ar fi primul pas, dacă doriți o soluție concretă. Deci primul pas mutat instituția Poliției Locale în Centrul Vechi, acolo unde se adună ei ziua și noaptea, exact Pietonalul Unirii.

Adrian Hobjilă:

Cum ar ajuta sediul Poliției acolo?
Fiind o Poliție Locală acolo, fiind tot timpul trafic de polițiști, nu și-ar mai permite să mai înjure, să țipe, să se bată între ei, să facă scandaluri. Ăsta ar fi primul pas. Și nu numai Poliția Locală. Aducem efectiv … Centrul vechi acum este ocolit de botoșăneni, jumătate din centrul vechi, unde au locuințele cei…sunt așa…este ocolit de botoșăneni, nu trec pe acolo. 

Și încet-încet, noi vrem să redăm tot Centrul Vechi, să facem terase, să poți să bei liniștit o cafea, să fie un loc de promenadă, exact cum a făcut Oradea asta vrem să facem și noi.

Adrian Hobjilă, vicepreședinte USR Botoșani:

Și oamenii aceștia care își petrec acum timpul liber astfel, cum vă gândiți să facă de acum încolo dacă n-o să-i mai lăsați să petreacă așa timpul ziua și noaptea?

Dar nu să îi lăsăm noi, sunt niște legi… deci totul va fi legal, vom discuta cu liderii comunității rome. Băi, haideți să găsim o soluție. Noi ne-am gândit așa, voi ce propuneți? Totul va fi pe un dialog continuu împreună cu ei și cu oamenii de afaceri din zonă. 

Nu este vorba: gata, luăm și fugărim romii de acolo, a fost vorba de o greșeală de exprimare pe care mi-o asum, mi-am cerut scuze comunității, mi-am cerut scuze tuturor.

Adrian Hobjilă

Dar nu vă supărați, numai grupuri de romi stau acolo care mănâncă semințe și petrec ziua și noaptea? Români nu sunt?
Nu. Românii au spații comerciale la parter, unele abandonate, unele închise. Sunt oameni de afaceri care și-au închis spațiile comerciale de la parter, sunt abandonate. 

Și credeți că e din cauza locuitorilor?
Dar altă cauză care ar fi? Stau nopțile de vară câte 20 de romi în fața unui băruleț ceva, o terasă și sparg semințe și stau de vorbă, credeți că omul ăla mai are clienți? 

Și credeți că e pentru că sunt romi?
Totul se reduce la educație, nu e chestie de român-rom, totul se reduce la educație și înțelegere. De ce vreți să vă dau o declarație antisemită și antiromă? Nu există așa ceva. A fost o exprimare greșită atunci, că ideile veneau prea repede și am pronunțat niște cuvinte aiurea. V-am spus, comunitatea aia este știută în Botoșani ca romii din Centrul Vechi, cum sunt steliștii din Ghencea, dinamoviștii din Ștefan cel Mare. A fost efectiv neoportun.

Foto: stiri.botosani.ro

Citeşte şi:

Klaus Iohannis a semnat decretul de retragere a decorațiilor pentru Adrian Năstase și Dan Voiculescu. Ce alte nume grele mai sunt pe listă

Caz dramatic la Focșani: un bebeluș a murit de pneumonie, la câteva ore după ce a fost diagnosticat cu „roșu în gât”

Gheorghe Dincă cere mii de euro televiziunilor pentru a acorda un interviu. Poartă negocieri prin avocat

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Primarul din Rădăuţi a simulat vaccinarea împotriva Covid. Explicaţia edilului: "Capturile nu aveau claritate" - VIDEO
Observatornews.ro
Primarul din Rădăuţi a simulat vaccinarea împotriva Covid. Explicaţia edilului: "Capturile nu aveau claritate" - VIDEO
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
HOROSCOP
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră