MENIU CAUTĂ
26 Mar. 2018 21:00 , de Andreea Archip

VIDEO/ Prosciutto din porci schingiuiți. În ce condiții sunt ținuți porcii italieni care devin delicatesă și pe mesele românilor

Distribuie

Șunca de Parma preparată din porci chinuiți. Sortimentul de prosciutto este o delicatesă care ajunge și în magazinele românești și acum face obiectul unui scandal uriaș în Italia. O investigație realizată de Eurogroup for Animals arată condițiile îngrozitoare în care sunt crescuți porcii și legile care se încalcă în fermele unui gigant de pe piață.

Unul dintre cele mai scumpe produse de pe piața are în spate un adevărat dureros, dar prea departe de ochii consumatorilor. Investigația realizată în șase ferme importante din Italia arată că șunca de Parma vine de la porci care n-au văzut niciodată lumina zilei și nici n-au respirat vreodată aer curat, sunt ținuți numai în cuști supraaglomerate, de multe ori în propriile fecale. Acest prosciutto ajunge și în magazinele românești și nu este ieftin deloc.

„Ajunge ca șuncă de lux pentru care românii scot din buzunare 120-185 lei / kg.  Am văzut-o prin supermarketuri, inclusiv pe rafturile din Kaufland și din Carrefour, puse la loc de cinste, la nivelul ochilor pentru ca oamenii să nu cumva să o rateze. Aparent, șunca de Parma este o delicatesă, prețul fiind categoric la nivel de premium, dar în realitate doar suferința animalelor este premium. Cred că orice român care ar vedea cum a fost produsă această șuncă nu ar mai cumpăra-o', spune Gabriel Păun, directorul Animals International în UE.

Șunca de Parma din porci chinuiți. De ce li se taie cozile

Investigatorii au descoperit că deși este o practică ilegală de ani de zile, în aceste ferme încă era tăiată coada porcilor.

„Toate acestea se practică deoarece că în sistemele de creștere intensive, porcii au atât de puțin spațiu încât ajung să se mânânce între ei. Își mănâncă cozile, urechile etc. Chestia cu castratul este pentru a reduce riscul de miros urât al cărnii încă se practică la scară larga și pe viu, fără anestezie! Dar mirosul urât al cărnii apare la mai puțin de 5% din animalele sacrificate. Suferința este cumplită și afectează cam 77 de milioane de animale pe an!', mai spune Gabriel Păun.

De pe urma acestor porci schingiuiți, se obțin încasări anuale de 1,7 miliarde de euro. Consorțiul pentru Șunca de Parma care cuprinde și Designation of Origin, companie care a fost vizată de investigație, cuprinde 50 mii de angajați, 4.000 de ferme de porci, 118 abatoare și 150 de companii de procesare a cărnii. Numai în 2016, aproape 12 milioane de porci au fost sacrificați. Porci stresați, crescuți în condiții greu de imaginat. Dar care ajung în final un produs de lux, frumos ambalat. Cel mai mare consumator al acestui tip de prosciutto este tot Italia (68%), dar ajunge și pe mesele francezilor, ale nemților, britanicilor, irlandezilor, olandezilor, belgienilor, dar și ale românilor.

Campania „End Pig Pain' este una la nivel european coordonată de Eurogroup for Animals cu sediul la Bruxelles. Investigația a fost realizată în parteneriat cu organizația LAV, alături de care s-au mai obținut și alte victorii în trecut. Un exemplu ar fi cel legat de mozzarella de bivoliță care arăta condițiile insalubre în care erau ținute animalele, investigație care a dus la eliminarea acestui sortiment până când industria nu a îmbunătățit sistemele de creștere a animalelor.

„Sperăm ca și aceste imagini obținute în urma unei operațiuni de mare anvergură și care arată că aceasta este rutina din ferme și nu incidente izolate, să-i facă pe cei de la  Kaufland, Carrefour și celelalte supermarketuri care operează în România să elimine imediat de pe raft șunca de Parma', a mai spus Gabriel Păun.

Nici în România lucrurile nu stau mai bine. Animalele vii care pleacă la export sunt transportate în condiții greu de imaginat.

 

Citește mai multe despre parma, porci și prosciutto pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii