Printre țările nominalizate se află și Israelul, țară în care foarte mulți români călătoresc în fiecare an, mai ales cu prilejul sărbătorilor de Paști. Dar, iată lista completă: Afganistan, Camerun, Etiopia, Guineea Ecuatorială, Irak, Israel, Laos, Madagascar, Mali, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Siria, Somalia şi Ucraina. Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea trebuie făcută cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. În acest sens, OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurile poliomielitei) la nivel internațional constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internațională, potrivit ministerului român de Externe.
Aceeași obligație pentru cei care vin din Afganistan, Nigeria, Pakistan sau Somalia
MAE precizează că, în continuare, rămâne obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan, Nigeria, Pakistan şi Somalia. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele care să ateste vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.
În Ungaria, restricţii de circulaţie în perioada 14-15 martie
Ministerul Afacerilor Externe mai informează cetăţenii români care vor să tranziteze în perioada următoare teritoriul Ungariei că, în zilele de 14 şi 15 martie 2016 (cu prilejul Zilei Naţionale a Ungariei -15 martie), restricţiile de circulaţie pentru autovehiculele de transport marfă a căror masă totală depăşeşte greutatea de 7,5 t se aplică astfel: începând cu ziua de sâmbătă, 12 martie 2016, ora 22:00, ora Ungariei, şi până duminică, 13 martie 2016, ora 22.00, ora Ungariei – conform reglementărilor aferente sfârşitului de săptămână; începând cu ziua de luni, 14 martie 2016, ora 22.00, ora Ungariei şi până marţi, 15 martie 2016, ora 22.00, ora Ungariei – conform reglementărilor aferente sărbătorilor legale.
Danemarca prelungește controalele la frontieră
MAE mai informează cetățenii români care călătoresc în Danemarca cu privire la decizia de prelungire a controalelor la frontiera danezo-germană, până la data de 3 aprilie 2016. În aceste condiții, toate persoanele care călătoresc pe rutele maritime (ferryboat) și terestre (rutiere și feroviare) dinspre Germania în Danemarca trebuie să facă dovada posesiei unui act de identitate valabil. Cerința este obligatorie și pentru persoanele care tranzitează Danemarca către Suedia. Controalele temporare la frontiere se înscriu în linia de măsuri privind fluxul migranţilor în Danemarca și Suedia. Autoritățile de la Copenhaga avertizează şi asupra riscului întârzierilor la transportul feroviar, maritim și rutier (autobuze) din cauza obligativității verificării actelor de identitate ale pasagerilor. Persoanele care nu prezintă acte de identitate valabile sau refuză controlul autorităților daneze vor fi oprite de la tranzitul în Danemarca. În aceste condiții, se recomandă cetățenilor români să se asigure că dețin în permanență asupra lor, pe timpul călătoriei în Danemarca, un act de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate națională). Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.