Mergi direct la conținut »
Washington Post și The Economist, semnal de alarmă privind democrația din România
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Washington Post și The Economist, semnal de alarmă privind democrația din România

Washington Post și The Economist, semnal de alarmă privind democrația din România

The Washington Post și The Economist trag un semnal de alarmă în privința situației tensionate din țara noastră, cauzată de deciziile luate de guvern și parlament.

Publicația The Washington Post (WP) titrează: ”Încă un pas spre erodarea democrației din Europa Centrală”.

În editorialul de pe WP se arată că erodarea democrației din Europa Centrală se face încet, dar sigur, aceasta avansând cu un pas săptămâna trecută, după ce ”guvernul corupt al României a recurs la forța brută” pentru a răspunde protestatarilor adunați în Piața Victoriei.

Jurnaliștii publicației menționate anterior precizează că, după ce zeci de mii de oameni s-au adunat în Piața Victoriei pentru a cere demisia guvernului, jandarmii au organizat atacuri cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și bastoane, lovind violent pe participanții la proteste, pe jurnaliști și chiar pe câțiva turiști israelieni.

Despre oamenii răniți, publicația americană scrie că numărul este ”șocant” pentru o țară care face parte din UE și NATO.

„Folosirea violenței a fost ultima tactică a partidului de guvernământ, Partidul Social Democrat, în ceea ce a fost o campanie neîncetată de încercare de a se proteja de consecințele unei activități infracționale.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Cel mai mare beneficiar al său este liderul său, Liviu Dragnea, care are deja două condamnări penale la activ, inclusiv una în luna iunie, pentru că a pus resursele PSD pe statele de plată ale Guvernului”, scrie WP.

Americanii mai arată că toate meritele condamnării lui Liviu Dragnea i se pot atribui Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție.

„Per total, doamna Kovesi și echipa sa a câștigat prin condamnările a peste 1000 de oficiali, inclusiv 9 foști miniștri și zeci de parlamentari.

Ea a fost recompensată prin forțarea demisiei, luna trecută, de către echipa domnului Dragnea, care de asemenea a aprobat legi ale dezincriminării infracțiunilor și a slăbit puterea independenței procurorilor și judecătorilor.

Veștile bune sunt că românii obișnuiți, la fel ca cetățenii Poloniei care s-au opus unei încercări similare de acaparare a puterii guvernamentale, s-au opus”, mai scrie în editorialul The Washington Post.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Ziarul mai subliniază faptul că, deși popularitatea PSD și liderul său, Liviu Dragnea, sunt în scădere, următoarele alegeri parlamentare din România sunt abia peste doi ani.

„Iar asta înseamnă că democrația din România are nevoie de ajutor din partea liderilor UE și a altor democrații occidentale, inclusiv din Statele Unite ale Americii. Comisia Europeană ar trebui să mărească presiunea asupra Guvernului pentru a anula sau chiar pentru a amenda drastic noile legi. Iar Administrația Trump ar trebui să-i sancționeze pe oficialii români implicați în cazuri de corupție și în actele de violență împotriva demonstranților pașnici, conform Actului Magnitsky, care a fost conceput pentru a aborda astfel de abuzuri.

O realizare istorică, consolidarea democrației în fostele state comuniste din blocul sovietic, este în pericol acum în România, Polonia și Ungaria. Iar națiunile occidentale, care au ajutat la asta, trebuie să facă mai mult decât să privească”, au concluzionat jurnaliștii americani de la WP.

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

În același timp, The Economist se întreabă dacă „Se poate lupta cu corupția într-unul  dintre cele mai corupte state din UE?”

Britanicii au făcut o analiză a situației din România din perspectiva evenimentelor violente din 10 august de la București.

Astfel, cei de la The Economist au postat pe pagina lor de Facebook un material video în care explică celor care îi urmăresc ce se întâmplă în țara noastră.

„Ce trebuie făcut pentru a curăța un stat corupt? Într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, un procuror a preluat agenda publică, condamnând peste 1000 de oficiali români”, susțin jurnaliștii britanici. Ei precizează că Laura Codruța Kovesi a condus DNA în lupta cu corupția din România.

Videoclipul mai arată cum ”protestatarii se luptă cu jandarmii pe străzi, furioși împotriva Guvernului, în ceea ce ei văd ca o cultură a corupției guvernamentale”.

452 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma protestelor violente din ziua de 10 august, când românii care muncesc în afară au venit în țară să-și arate nemulțumirea față de guvernul condus de Viorica Dăncilă.


CITEȘTE ȘI: VIDEO/ Când rolul ajunge să facă parte din viață. Actorul Vlad Ivanov i-a binecuvântat pe muncitorii care asfaltau un drum!


 

Close
Închide
  Close