Mergi direct la conținut »
WikiLeaks: Julian Assange o să fie arestat în "câteva ore sau zile". Organizația acuză ambasada Ecuadorului că-l va "expulza"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

WikiLeaks: Julian Assange o să fie arestat în „câteva ore sau zile”. Organizația acuză ambasada Ecuadorului că-l va „expulza”

WikiLeaks susține că australianul Julian Assange, fondatorul platformei cunoscute pentru scurgeri de informații, urmează să fie scos din ambasada Ecuadorului, după ce Quito a ajuns la un acord cu Londra, relatează Reuters. Informațiile apar la câteva zile după ce președintele țării latino-americane l-a acuzat pe Assange că „a încălcat în mod repetat” termenii azilului politic.

De Elena Petre,

Julian Assange locuiește de șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra, având azil în această țară.

El s-a refugiat în această clădire, unde beneficiază de protecție diplomatică, pentru a evita arestarea sa și extrădarea în Suedia, țară în care era vizat de o anchetă de abuz sexual.

Dosarul a fost abandonat, însă Assange a susținut întotdeauna că era de fapt un pretext pentru a fi expulzat în SUA, unde WikiLeaks se află în atenția autorităților americane, încă de la scurgerile de informații clasificate din interiorul CIA.

Acum, WikiLeaks acuză că fondatorul platformei urmează să fie scos din clădire și arestat. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe Twitter.

Mesajul apare după ce, în urmă cu câteva zile, președintele ecuadorian Lenin Moreno l-a acuzat pe Julian Assange că „a încălcat în mod repetat” termenii azilului politic.

„Dl. Assange a încălcat acordul pe care l-am încheiat cu el și cu avocatul său de prea multe ori”, a declarat Moreno.

Tensiunile dintre Quito și Assange au crescut după publicarea pe portalul inapapers.org, care ar aparține Wikileaks, fotografii, înregistrări video și conversaţii private ale preşedintelui ecuadorian.

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”
Recomandări

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”

 

Mai mult, InaPapers îl acuză liderul ecuadorian de corupție, fapte pe care acesta le neagă.

„Nu este vorba de faptul că nu poate vorbi și exprima liber, dar nu poate minți, cu atât mai mult să spargă conturi private sau numere de telefon”, a adăugat acesta.

În interviu, șeful țarii latino-americane nu l-a acuzat pe Assange că se află la originea „divulgării” acestor fotografii, însă Guvernul a apreciat că ele au fost difuzate de WikiLeaks.

Foto: EPA


Citește și:

VIDEO/ “N-am insule Beline de ascuns!” Cioloș atacă felul în care politicienii din vechea gardă au adunat averi și case

Close
Închide
  Close