Mergi direct la conținut »
Wikipedia a atacat Turcia la CEDO și cere ca enciclopedia să fie accesibilă în această țară
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Wikipedia a atacat Turcia la CEDO și cere ca enciclopedia să fie accesibilă în această țară

Wikipedia a atacat Turcia la CEDO și cere ca enciclopedia să fie accesibilă în această țară

Fundaţia Wikimedia, care găzduieşte cea mai mare enciclopedie online din lume, a depus plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a obţine ridicarea blocării enciclopediei online în vigoare de doi ani în Turcia.

Anunțul a fost făcut de Katherine Maher, directoarea generală a fundaţiei, care a anunțat că „Wikimedia a depus plângere împotriva Turciei la CEDO”.

Aceasta a explicat că a decis să recurgă la CEDO după mai multe tentative în acest sens fără rezultat în Turcia, în special pe lângă Curtea Constituţională, care nu a luat poziţie pe acest subiect în aceşti doi ani.

Autorităţile turce au blocat accesul la site în aprilie 2017, din cauza a două articole ale Wikipedia care stabilesc o legătură între Ankara şi organizaţii extremiste.

Katherine Maher a subliniat că nu a acceptat cererea Turciei de a elimina aceste articole pentru că fundaţia a estimat că „respectivul conţinut ţine de libertatea de expresie protejată de lege”.

Autorităţile turce au recurs în mai multe rânduri în aceşti ultimi ani la blocarea anumitor site-uri, precum Facebook sau Twitter, în general după atentate.

China a interzis şi ea Wikipedia în toate limbile pe 15 mai, în contextul în care versiunea în mandarină era deja blocată din 2015. Katherine Maher a afirmat că examinează recursurile disponibile pentru a ridica această blocare.


Citește și: Partidul lui Dragnea e favorit net la casele de pariuri internaționale, spre deosebire de ce arată sondajele din România!


 

Close
Închide
  Close