„Școlile sunt închise, alimentele dispar, iar numărul celor forțați să se refugieze crește. Copiii și familiile lor fug sau se ascund, în vreme ce li se refuză accesul la drepturi fundamentale”, se arată într-un comunicat al World Vision (WV).
Potrivit sursei citate, 8,2 milioane de copii au avut nevoie de asistență umanitară și de protecție în 2021, iar numărul lor este în creștere. De asemenea, peste 30% din populația afgană (12,2 milioane de persoane) se confruntă cu o criză alimentară acută.
Se estimează că strămutările forțate vor accelera, afectând 500.000 de persoane, care vor părăsi diferite provincii în căutare de adăpost până la finalul acestui an.
„Nu îi putem abandona”
Pe de altă parte, WV spune că lipsesc și măsurile de prevenție în ceea ce privește pandemia de coronavirus, care se agravează. La o populație de aproape 40 de milioane de persoane, au fost raportate până în prezent doar 139.000 de contaminări cu Covid și 6.000 de decese, din februarie 2020.
„Teama și vulnerabilitățile de tip extrem au ajuns la cote record, iar copiii sunt expuși unui risc crescut de violență, abuz și exploatare. Familiile care se luptă deja să supraviețuiască sărăciei provocate de acest conflict, unei secete devastatoare și efectelor pandemiei de Covid recurg acum la cele mai disperate măsuri de protejare a copiilor, inclusiv la căsătoriile juvenile”, spune Asuntha Charles, director World Vision Afganistan.
Ea a subliniat că „afganii sunt în situaţia cea mai vulnerabilă şi nu îi putem abandona”.
WV spune că toate părțile implicate în conflict trebuie să pună copiii vulnerabili pe primul loc, „pentru a preveni o catastrofă umanitară fără precedent”.
În fiecare an, aproape 490.000 de copii și adulți beneficiază de programele World Vision Afganistan, care activează în prezent în patru provincii și orașe din țară, mai arată sursa citată.