Mergi direct la conținut »
Zeci de mii de cazuri noi de infecții respiratorii și pneumonii au fost înregistrate în ultima săptămână. Nu au fost cazuri de gripă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Zeci de mii de cazuri noi de infecții respiratorii și pneumonii au fost înregistrate în ultima săptămână. Nu au fost cazuri de gripă

Zeci de mii de oameni au ajuns la medic, în săptămâna 6-12 noiembrie, cu infecții respiratorii și pneumonii. Numărul cazurilor noi înregistrate a fost mai mare cu aproape 1.700 față de săptămâna anterioară, dar în scădere cu peste 7.600 în comparație cu perioada similară din 2016.

De Elvira Gheorghiță,

În a șasea săptămînă de supraveghere (6-12 noiembrie) au fost 76.545 de cazuri de infecţii respiratorii acute şi 13 cazuri de gripă clinică, după simptomatologie, dar care nu au fost confirmate prin analize de laborator. Numărul cazurilor noi a fost cu 9,1% mai mic față de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a sezonului precedent (84.179) şi cu 2,3% mai mare comparativ cu cel din săptămâna a cincea de monitorizare, potrivit datelor de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Supravegherea la nivel național a cazurilor de infecții de căi respiratorii superioare (IACRS), gripă clinică și pneumonii a început în 9 octombrie.

 

Gripa și complicațiile ei

Gripa este o boala infecțioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A sau B, cu severitate diferită de la un sezon la altul. În general, frecvența infecțiilor respiratorii este mai crescută în intervalul noiembrie-martie.

Gripa poate afecta orice persoană, dar riscul de complicații este mai mare la copii, bătrâni și persoane cu imunodeficiente sau boli cronice.

Perioada de incubație este de câteva zile. Simptomele gripei sunt adesea similare virozelor și guturaiului. Debutul gripei este brusc, uneori brutal, cu frisoane, febră 39-40 de grade Celsius, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseală, dureri la nivelul globilor oculari, nas înfundat, tuse, lipsa poftei de mâncare, uneori greață, vărsături și chiar diaree.

Gripa se poate complica și astfel apar pneumoniile, care pot fi primare sau secundare. Alte complicații sunt: cardiovasculare (miocardita), nervoase (encefalita, meningita), sindromul Reye. Copiii sub doi ani care se îmbolnăvesc trebuie să fie internați, din cauza riscului crescut de complicații.

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”
Recomandări

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”

 

Diferența între răceală și gripă este foarte mare

Pentru a evita confuzia dintre răceală și gripă, medicul a explicat că răceala este dată de vreo 300 de virusuri respiratorii, altele decât cel gripal

”Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit. În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește. Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”, sunea profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, într-un interviu pentru Libertatea.

Condamnat la 99 de ani de închisoare pentru 4 omoruri, Marius Csampar a fost eliberat condiționat în timpul pandemiei de COVID. Primul mesaj în libertate: “Vezi-ți de treaba ta, am văzut că ai o familie”
Recomandări

Condamnat la 99 de ani de închisoare pentru 4 omoruri, Marius Csampar a fost eliberat condiționat în timpul pandemiei de COVID. Primul mesaj în libertate: “Vezi-ți de treaba ta, am văzut că ai o familie”

 

România a avut aproape 800 de cazuri de gripă și 27 de decese în 2016-2017

În fiecare an există între 3 și 5 milioane de îmbolnăviri severe de gripă, dar îngrijorător este că numărul anual al deceselor poate ajunge până la 10% dintre aceste cazuri, oscilând între 250.000 și 500.000.

În România, în 2016-2017 au fost aproape 800 de cazuri de gripă și 27 de decese. În sezonul 2015-2016, dintre cei care s-au îmbolnăvit de gripa, 55,5% au avut nevoie de spitalizare. Cele mai multe dintre cazurile de gripă au fost înregistrate în rândul persoanelor peste 65 de ani – 69,6%, care au avut nevoie și de internare, arată un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Tot în sezonul 2015-2016, în România au murit 107 persoane din cauza virusului gripal, de 2,7 ori mai multe decât în sezonul precedent, în contextul în care rata vaccinării antigripale în rândul populației generale a fost de 3,2%. De altfel, dintre cele 107 persoane care au decedat din cauza gripei, 106 nu fuseră vaccinate.


Citește și:

Închisoare pentru șoferii care consumă alcool sau stupefiante, între momentul accidentului și prelevarea probelor

Close
Închide
  Close