- Schimbarea acuzaţiilor ar însemna o pedeapsă mult mai mare pentru Vlad Pascu, în cazul în care el va fi condamnat, căci omorul calificat este pedepsit, prin lege, cu detențiunea pe viață sau cu închisoarea de la 15 la 25 de ani.
UPDATE ora 14.20: „Doamna de la pompe funebre m-a sunat și mi-a zis că fiul meu a avut un accident, că e rupt în două, că l-au adunat de pe stradă și că le datorez 5 milioane de lei pentru acest serviciu”, îi mărturisește judecătoarei tatal lui Sebi Olariu despre cum a aflat vestea morții copilului lui.
„Nu vă puteți imagina cum arăta fiul meu, din cauza unui drogat!”, îi spune Valentin Olariu judecătoarei.
Vlad Pascu ascultă mărturia cu capul plecat.
În timp ce e audiat, tatal lui Sebi face un apel către avocații lui Vlad Pascu: „Să nu mai insiste cu banii aceia, cu plata daunelor materiale, pentru că noi nu îi vom lua niciodată. Nu pot să mă duc la Sebi, unde pentru mine e un loc sfânt, și să știu că mormântul e plătit chiar de criminal și de părinții lui.”
Valentin Olariu îi mai spune judecătoarei că a montat o cameră video la mormântul fiului său și că „în fiecare seară, mă uit pe imagini și îi spun lui Sebi «noapte bună».”
„Vreau ca Vlad Pascu să primească pedeapsa pe care o merită. Sunt sigur că a fost conștient în momentul în care s-a urcat la volan și ne-a omorât copiii”, spune tatăl lui Sebi Olariu.
La finalul audierilor, judecătoarea anunță că pe 14 iunie va da decizia referitoare la schimbarea încadrării juridice.
UPDATE ora 13.45: Este reaudiată Mihaela Olariu, mama lui Sebi Olariu. Ea îi mărturisește judecătoarei: „Viața mea chiar era perfectă. După accident, noi nu mai avem o viață. Eu mă consider un mort care umbla. Și singurul moment în care mă simt cât de cât bine e cel în care merg la Sebi. Nu la cimitir, la Sebi. Eu încă nu accept că Sebi nu se mai întoarce. Trăiesc doar pentru ca lui să i se facă dreptate și pentru ca fiica mea sa își revină.”
În dimineața de după accident, când parinții îl sunau pe Sebi și nu dădeau de el, „eu am vorbit la telefon cu unul dintre prietenii lui”, îi spune sora lui Sebi judecătoarei, „iar după mai multe insistențe, mi-a zis ca au fost spulberați de o mașină. Iar eu nu stiam cum să-i spun mamei asta.”
Sora lui Sebi dă declarația printre lacrimi și-i spune judecătoarei: „fratele meu merită să i se facă dreptate, iar noi nu o să ne oprim până când nu i se va face dreptate”.
UPDATE ora 12.30: Este reaudiată mama Robertei, Livia Dragomir. Spune că ultimele cuvinte pe care le-a auzit de la fiica ei au fost atunci când ea a plecat de acasa: „pa, mami, ne vedem luni!”.
Mama Robertei vorbește despre cum s-a schimbat viața familiei ei, în urma tragediei, și plânge în fața judecătoarei care îi ascultă mărturia.
În fața instanței e chematș și bunica Robertei, care povestește că după moartea Inei, cum îi spunea ea nepoatei, totul este greu și „nu cred că ne vom mai reveni vreodată”.
„Tatăl lui…, că nu pot să-i spun numele lui baiatul ăsta”, spune bunica Robertei și arată cu mâna spre Vlad Pascu, „tatăl lui a spus la televizor ăa nu dorește nimănui să treacă prin ce trece el. Dar ar dori să treaca prin ce trecem noi?”, întreabă bunica, retoric. Ea adaugă că „părinții lui sunt vinovați pentru ce a făcut el, că nu l-au supravegheat și nu l-au crescut cum trebuie”.
UPDATE ora 11.40: Începe reaudierea părților civile cu mărturia lui Ștefan Dragomir, tatăl Robetei Dragomir. E prima oară când vorbeste în sala de judecată despre tragedia prin care trece familia lui.
Tatăl Robertei spune că are dubii asupra modului în care a fost anchetat accidentul. „Este exclus ca Vlad Pascu să fi condus cu doar 102km/h, cum se spune în rechizitoriu. La acea viteză nu poți să rupi un om în două! Sunt și eu conducator auto profesionist și, în opinia mea, viteza lui Pascu era de peste 163 km/h”, spune tatăl Robertei.
„Sunt ultima persoană care a văzut-o pe Roberta mea în sac, nici măcar îmbrăcată. De la morgă mi-au zis ca nu poate fi îmbracată, i-au pus hainele în cosciug, deasupra sacului”, spune Stefan Dragomir. În sala de judecată se aud oameni care plâng.
Pascu ascultă declarația tatălui fetei ucise cu privirea jos. S-a retras în spatele boxei arestaților, lipit de perete, după ce Ștefan Dragomir a venit în față instanței aproape de el.
„Acum, merg la serviciu, ca să mă țină ceva în priză și să nu o iau razna cu capul. Meseria nu-mi permite să o iau razna. Și nici celălalt copil pe care îl mai am de crescut”, mărturisește tatăl Robertei.
„Toți am iubit-o pe Roberta mult. Acum mergem la cimitir, ne uităm la o piatră și nu putem să realizăm ca acolo este Roberta noastră”, declara tatăl și vocea începe să-i tremure, din cauza lacrimilor. „Procesul de azi l-am visat de cel puțin trei ori, noaptea. Am visat că sunt aici și că stau aproape de Vlad Pascu”, adauga Stefan Dragomir.
UPDATE ora 10.40: Procesul a început, după ce Vlad Pascu a fost adus în boxa arestaților. E păzit de 3 polițiști de penitenciar. E îmbrăcat la fel ca la termenul trecut, la sacou și cravată.
După ce se face prezența, avocata familiei Olariu își susține cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor de care este acuzat Vlad Pascu, din ucidere din culpa în omor calificat.
„Inculpatul și-a asumat riscul și a acceptat posibilitatea producerii accidentului”, spune avocata și aminteste de declarațiile celor patru martori care au fost în mașin condusă de Pascu, înainte de accident, și care spun ca el „conducea haotic, cu 200 km/h”.
Apărătoarea familiei Olariu mai spune că atitudinea lui Vlad Pascu, care a fugit după producerea accidentului, fără ca să aștepte poliția, este „tipică unui criminal care părăsește locul faptei”.
Procuroarea de ședință Nela Sinca cere instanței ca cererea de schimbare a încadrării juridice să fie respinsă, ca neîntemeiată.
Acocatul care reprezintă familia Dragomir solicită ca Vlad Pascu să fie acuzat de omor calificat.
Apărarea lui Vlad Pascu, în numele căreia ia cuvântul avocatul Adrian Bendeac, cere instanței să constate că cererea de schimbare a încadrarii juridice nu poate fi admisă, pentru că decizia anterioară, prin care judecătoarea Popoviciu a respins o solicitare similară, are autoritate de lucru judecat.
Judecătoarea Berevoescu anunță că cererea putea fi reiterată, însă, „în ceea ce privește temeinicia acesteia, amană pronunțarea.” „Am nevoie de timp”, spune judecătoarea.
Avocatul familiei Dragomir cere să fie totuși reaudiate părțile civile prezente la acest termen.
„Dacă admiteți cererea, dosarul ajunge la Tribunal și vor fi audiate a treia oară. Nu e o soluție nici gospodărească, nici procedurală audierea lor acum”, avertizează avocatul care reprezintă Biroul Asiguratorilor din România.
Și procurarea de ședință se opune reaudierii la acest termen.
Dar unele dintre rude insistă să dea declarație azi, iar judecătoarea le admite cererea, subliniind că „vor fi audiate, doar pentru ca doresc sa facă asta”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 16***
Stirea inițială
Pentru ucidere din culpă, între 2 ani şi 7 ani de închisoare
În noaptea de 18/19 august 2023, Vlad Pascu, aflat sub influenţa drogurilor şi la volanul unui Mercedes decapotabil, a intrat cu peste 100 km/h într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului dintre Vama Veche și 2 Mai. În urma impactului, trei tineri au fost răniţi, iar doi au murit.
Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti.
Pascu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive şi părăsirea locului accidentului.
La primul termen al procesului, el şi-a recunoscut faptele şi a cerut, iar instanţa i-a admis, judecarea în procedura simplificată care reduce cu o treime limitele pedepselor. Astfel, pentru ucidere din culpă, dacă va fi găsit vinovat, Pascu va primi o pedeapsă cuprinsă între 2 ani şi 7 ani de închisoare. Sentința va presupune obligatoriu închisoare cu executare, pentru că, la data comiterii accidentului, era în vigoare „Legea Anastasia”.
Și pedepsele pentru celelalte infracțiuni de care Pascu este acuzat vor fi reduse cu o treime, pentru că sunt fapte recunoscute de el. La final, doar câte o treime din acest rest va fi adăugată la pedeapsa principală, pentru ucidere din culpă.
„A transformat autoturismul într-o armă a crimei”
În aprilie, la al treilea termen al procesului, părinţii tinerilor ucişi în accident au cerut, prin avocați, ca Vlad Pascu să fie judecat nu pentru ucidere din culpă, ci pentru omor calificat, dar judecătoarea Popoviciu a respins cererea, ca neîntemeiată.
La termenul trecut, după ce judecătoarea a fost recuzată, iar dosarul a fost preluat de președinta Judecătoriei Mangalia, avocata familiei Olariu a anunțat că solicită din nou schimbarea încadrării juridice a faptei.
În cererea de acum a avocatei se arată, potrivit Ziua de Constanța, că Vlad Pascu, „prin nerespectarea celor mai importante reguli de circulaţie, respectiv circulând cu o viteză cu mult peste cea legală într-o curbă deosebit de periculoasă, trecând peste linia continuă şi conducând sub influența substanţelor psihoactive, fără a încerca evitarea producerii accidentului, fără a acționa sistemul de frânare și fără a încerca să evite lovirea pietonilor, a transformat autoturismul într-o armă a crimei, fiindu-i indiferente urmările grave previzibile, şi anume, uciderea ori/şi vătămarea unor persoane“.
Sunt aceleași argumente juridice pentru care Mario Iorgulescu a fost condamnat anul trecut de Curtea de Apel București pentru omor, la 12 ani de închisoare, după ce, în noaptea de 7/8 septembrie 2019, el a urcat la volan sub influența drogurilor și a alcoolului și, cu 143 km/h, a izbit frontal autoturismul condus de un alt tânăr, care a murit pe loc.
Potrivit doctrinei juridice, în cazul infracţiunii de omor, făptuitorul trebuie să ştie că acţiunea sa este susceptibilă să producă moartea unei persoane.
Ce se poate întâmpla la termenul de azi
Noua judecătoare, Claudia Berevoescu, va pune în discuţie cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor de care e acuzat Vlad Pascu, iar avocaţii şi procurorul de şedinţă îşi vor spune opinia.
Dacă instanţa va fi de acord cu schimbarea încadrării juridice, dosarul va fi trimis la Tribunalul Constanţa, care are competenţa să judece cazurile de omor.
În caz contrar, dacă cererea va fi respinsă, procesul va merge mai departe la Judecătoria Mangalia, iar azi va începe reaudierea părţilor civile, adică a rudelor celor decedaţi şi a tinerilor răniţi în accident.
La termenul anterior, judecătoarea Berevoescu a precizat, în sala de judecată, că propune, pentru reaudierea părţilor civile, „o zi de vineri”.
Cum conduce şedinţele noua judecătoare
Preşedinta Judecătoriei Mangalia a preluat dosarul în care este inculpat Vlad Pascu după ce instituţia pe care o conduce a admis cererea de recuzare a fostei judecătoare Ancuţa Popoviciu.
Aceasta s-a remarcat printr-o serie de gafe pe care le-a făcut în sala de judecată încă de la primul termen al procesului, când a urcat la prezidiu mestecând gumă, şi apoi a întrebat dacă unul dintre tinerii ucişi în accident e prezent şi el, la proces.
Marţi, 4 iunie, Inspecţia Judiciară a anunţat că, în cazul judecătoarei Popoviciu, a fost sesizată Secția pentru Judecători în materie disciplinară din CSM, pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.
În sala de şedinţe, noua judecătoare, Claudia Berevoescu, are o atitudine diferită faţă de cea a predecesoarei sale. La termenul trecut, a început şedinţa de judecată declarând că „mi se pare corect ca (Vlad Pascu – n.r.) să fie adus la procesul în care are calitatea de inculpat”. Apoi, le-a cerut avocaţilor „să discutăm ca nişte profesionişti” şi a mărturisit: „vreau să audiez părţile, să le simt, să le văd. Aş vrea să văd şi părerea inculpatului, dacă el vrea să dea declaraţie în cauză.”
Iar la final, judecătoarea a mulţumit sălii, pentru că procesul s-a desfăşurat în linişte, cu respectarea ordinii şi solemnităţii şedinţei.
Cine lipseşte din sala de judecată, în procesul lui Vlad Pascu
Cu o zi înainte de accidentul din august, anul trecut, Vlad Pascu a fost oprit în trafic chiar de către şeful Poliției Rutiere Constanța. Conducea același Mercedes decapotabil şi nu avea semnul de „şofer începător”, deşi obţinuse carnetul de conducere cu trei luni în urmă. Mai mult, maşina nu avea nici poliță RCA, dar polițistul, care trebuia să-i rețină talonul şi plăcuțele de înmatriculare, l-a lăsat pe Pascu să plece, fără nicio sancțiune.
În noaptea de 18/19 august 2023, tânărul a ajuns în Vama Veche şi a plecat să-și plimbe prietenii cu Mercedesul. Ei au declarat ulterior, în anchetă, că Pascu „conducea haotic, făcea drifturi şi avea viteză foarte mare, chiar şi 200 km/h”.
La ora 0:40, un bărbat care a văzut maşina lui Pascu în trafic a sunat la 112, semnalând că e posibil ca şoferul să fie beat sau drogat. Abia după două ore, Mercedesul a fost oprit în Vama Veche, de un agent de poliție și un jandarm care au găsit în mașină, în portiera de lângă scaunul șoferului, patru pastile sedative şi un joint.
Însă Pascu a fost testat atunci doar pentru consum de alcool. Rezultatul a fost negativ, iar la ora 4:30, el a fost lăsat liber. A urcat din nou la volan, iar în mai puţin de o oră a provocat accidentul mortal.
Dacă poliţiştii şi-ar fi făcut treaba, „100% tragedia putea fi evitată”, recunoştea şeful Poliţiei Române, chestorul Benone Matei, imediat după accident.
Tot atunci, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, anunţa că vor fi declanşate cercetări prealabile pentru patru şefi din IPJ Constanţa şi un agent de poliţie. În cazul altor doi poliţişti, a fost sesizat Parchetul, pentru abuz în serviciu.
Până acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Iar dintre poliţiştii cercetaţi, doar doi au fost sancţionaţi, simbolic, cu reducerea salariului cu 20%, pentru trei luni.
Procurorii spun că şi victimele sunt vinovate
În rechizitoriul prin care Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia spun că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori”, iar pe lângă şofer, de vină sunt şi victimele, care „au creat o stare pasivă de pericol”, pentru că „se deplasau necorespunzător, pe partea dreaptă a acostamentului în direcţia de deplasare, contrar prevederilor art. 72 din OUG nr. 195/2002 (care obligă pietonii la deplasarea pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia de mers, în absenţa trotuarului)”.
„Era imposibil să mergem pe partea stângă a drumului”, spun Cristina și Alex, doi dintre tinerii răniţi în accident. Ei au reconstituit, în premieră, ultima parte a drumului parcurs în noaptea tragediei, pe trotuarul care se termină în câmp.
„Nu aveau nicio alternativă”, iar „responsabilul moral e autoritatea locală”, acuză experţii consultaţi de Libertatea, după ce au văzut imaginile de la faţa locului.
Ce se întâmplă cu al doilea dosar al familiei Pascu
Aflat în arest preventiv din 19 august anul trecut, Vlad Pascu cere periodic să fie lăsat în arest la domiciliu, ca să se poată pregăti pentru admiterea la facultate. Solicitarea i-a fost respinsă, până acum, de judecători.
Anul trecut, după producerea accidentului, Pascu a fost pus sub acuzare de DIICOT, într-un alt dosar, pentru deţinere de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu, dar și pentru trafic de droguri de mare risc şi punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consumul ilicit de droguri de trafic de droguri.
În același dosar, mama tânărului, Miruna Pascu, e acuzată de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Din octombrie anul trecut, dosarul e tot în camera preliminară de la Tribunalul Bucureşti.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
euL2024 • 07.06.2024, 21:20
Familia Pascu e o familie psihotica, cu tema principala delir de grandomanie si dispret suveran fata de semenii oamenii. Tot ce fac, tot ce sunt, transmite boala asta, dispretul patologic pentru restul oamenilor. Uitati-va la fata baiatului asta: dispret. Mama merge la audieri la procuratura in tricou si sfarcurile la vedere, nu isi pune sutien pt ca ocazia nu e destul de oficiala si ei oricum sunt rebeli: dispret. Tatal goenste cu motocicleta si intra in pietoni acum cand sunt in vizorul unei inregi tari: dispret. Mama incearca sa santajeze martori adolescenti: dispret fata de lege bonus. Si tot asa....Tot ce sunt, tot ce fac, de la cum se imbraca, la cariera prolifica de talhari-rechini imobiliari cu acoliti din sustemul juridic, totul la ei transmite dispret si ura fata de semenii oamenii. Si asta e boala. Asa ajungi sa rupi oameni in doua efectiv, la o doua generatie. La a treia...va urma.
golesco • 07.06.2024, 16:35
In astfel de cazuri nu se poate face dreptate, așa cum o înțeleg părțile vătămate și inculpatul. Acesta din urmă va primi pedeapsa maximă de 7 ani închisoare pt ucidere din culpă și va fi liber în anul 2027. Părinții victimelor vor trăi trauma până la sfărșitul zilelor lor. E drept?
nocar • 07.06.2024, 16:30
e un razboi om vs masina generalizat. in orase trotuarele au devenit niste carari pe care faci slalom printre masini parcate, iar in afara localitatilor pietonii+biciclistii au sansa mielului de paste, sau a porcului de craciun.