MENIU CAUTĂ
13 Mar. 2018 16:41

Au fugit de poluare și au nimerit lângă gropi de gunoi. Blocurile noi de lângă Timișoara, la pachet cu mormane de deșeuri/ FOTO

Distribuie

S-au mutat din oraș ca să scape de poluarea și de gălăgia din oraș, dar au nimerit lângă adevărate gropi de gunoi. Localitățile limitrofe Timișoarei se dezvoltă pe zi ce trece, iar constructorii par să nu țină cont de ce lasă în urmă. Autoritățile vor să le vină de hac cu camere de supraveghere.

Între Timișoara și Giroc se ridică blocuri văzând cu ochii. La fel de repede se ridică și mormanele de gunoaie, aruncate cu nesimțire de către constructori, acuză oamenii care locuiesc în zonă, dar și autoritățile locale.

Locuitorii de la marginea Timișoarei se plâng de mizerie și mirosuri insuportabile și au ajuns să se teamă chiar și de șobolani. Dacă în urmă cu câteva luni locuiau lângă spații verzi, acum au alături de case adevărate gropi de gunoi.

„Oaza de verdeață care era odată zona unității militare de la capătul străzii Cehov din Timișoara a ajuns o groapă de gunoi pentru dezvoltatorii care își abandonează deșeurile de la amenajările interioare pe întreaga zonă verde. Este păcat că această zonă, unde oamenii ieșeau să se mai destindă, își pierde puritatea din cauza unor nesăbuiți. Din păcate, polițiile din Giroc și Timișoara nu au niciun interes să pună capăt acestei bătăi de cap', spune un locuitor din zonă.

Reprezentanții Primăriei Timișoara se chinuiesc de ceva vreme să scape de rampele clandestine de deșeuri. Polițiștii locali dau sute de amenzi pe an celor pe care îi prind că lasă gunoaie la colțuri de stradă, dar în special în oraș. Agenții locali merg mai degrabă la sesizări.

Primăria Giroc vrea să le vină de hac constructorilor care contribuie la formarea de gropi de gunoi.

Primarul Ionel Toma spune că cei care dau vina pe dezvoltatorii imobiliari nu sunt departe de adevăr și vrea să pună camere de supraveghere în zonele cu probleme, pentru a-i prinde în flagrant pe cei ce aruncă gunoaie.

„Noi avem, în fiecare seară, un plan de pază, dar și ei se uită când nu este poliția prin zonă să îi vadă. Polițiștii locali patrulează în zonele cu probleme, dăm amenzi, acum punem 27 de camere de luat vederi peste tot pe unde sunt zone periculoase de a se forma așa-zise rampe clandestine', ne-a declarat Ionel Toma, primarul din Giroc.

Toma spune că problema este mai veche, dar speră că numărul rampelor clandestine de deșeuri se va înjumătăți după ce vor fi instalate camere video.

„Pe drumul spre Timișoara a lucrat o firmă care a făcut un depozit provizoriu, până la terminarea lucrărilor în zona aceea. Pe lângă ei, bineînțeles că s-au aciuat și ceilalți. Dacă vrei să-i faci unui prieten un mare pocinog, pune-i doi saci de gunoi în fața casei și în două săptămâni are o groapă de gunoi. Noi supraveghem intrările și ieșirile din comunitate, o să avem un centru de comandă la primărie', mai spune Toma.

Potrivit primarului localității Giroc, de lângă Timișoara, operațiunea de montare a camerelor de supraveghere a început în urmă cu mai bine de o lună. Anul trecut, din bugetul comunei au fost alocați 200.000 de lei pentru acest proiect, iar alți 200.000 de lei au fost puși deoparte anul acesta. În total, aproape 100.000 de euro cheltuiește municipalitatea din Giroc pentru montarea de camere video și amenajarea unui centru de comandă ca să scape de rampele clandestine de deșeuri. În centrul de comandă va fi permanent câte un om, care va supraveghea tot ce se întâmplă în zonele cu probleme și va trimite Poliția Locală dacă vede că cineva contribuie la formarea rampelor clandestine.

Citește și: REPORTAJ/Meci caritabil de hochei pentru un tată fără picior care-şi creşte singur copiii, după ce mama micuților a murit

Loading...
Comentarii