12 Oct. 2017 21:00

Cămătarii ascundeau banii în cutiile de pantofi ale soțiilor! Polițiștii din Ilfov și procurorii DIICOT au prins o rețea care lăsa oamenii în fundul gol

Distribuie

Polițiștii din Ilfov și procurorii DIICOT au prins o rețea care lăsa, la propriu, oamenii în fundul gol. Zeci de percheziții au avut loc la notari, executori judecătorești și avocați bănuiți că împrumutau bani celor care aveau nevoie, după care, dacă aceștia nu plăteau, le luau, în baza unor așa-zise contracte tot ce agonisiseră în viață. Cămătarii ascundeau banii în cutiile de pantofi ale soțiilor.

Operațiunea de căutare și identificare a cămătarilor a început cu mai multe luni în urmă, atunci când la urechile polițiștilor din Ilfov a ajuns informația că o rețea formată din zeci de membri împrumută sume mari de bani în baza unor acte notariale. Mergâng pe firul investigației, Ofițerii de la ”Economic” și ”Judiciar” din Ilfov au aflat că este vorba despre avocați, notari și executori judecătorești. Dosarul a ajuns la DIICOT, iar, de aici, verificările au mers mai departe.

O rețea care lăsa oamenii în fundul gol

Liderul care a pus la punct toată afacerea care, la suprafață, părea legală, este un anume Ștefan, un apropiat, spun anchetatorii, al clanului ”Cămătarilor”. Acesta a pus la punct o adevărată inginerie financiară, prin care s-au obținut sume imense de bani. Totul se desfășura ”ca la carte”! Zeci de persoane, printre care și români cu afaceri mai micuțe, au apelat la gruparea cercetată acum pentru camătă, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani. Concret, cine avea nevoie de bani apela la acest Ștefan. Mergeau împreună în fașa unui notar public, în fața căruia încheiau un act în care se trecea, ne-au mărturisit surse din anchetă, o sumă de obicei mai mare decât cea împrumutată și dobânzile la aceasta. Apoi, la termenul scadent, dacă nu se putea plăti datoria, individul respectiv era executat silit. Aici intra în scenă executorul judecătoresc! Acesta scotea la vânzare toate bunurile datornicului, de cele mai multe ori imobilele și mașinile fiind subevaluate. La licitațiile care se organizau și despre care aflau doar membri ai rețelei se prezentau doar amicii cămătarilor, care cumpărau la sume derizorii tot ce avea cel care se împrumuta. S-a ajuns, astfel, în situația în care familii întregi au ajuns pe stradă fără un ban în buzunar din cauza acestor cămătari. Practic, era o rețea care lăsa oamenii în fundul gol! Fără nimic din ce agonisiseră în viață.

Cămătarii ascundeau banii în cutiile de pantofi ale soțiilor

Numai puțin de 28 de percheziții au fost făcute în acest caz. La casele cămătarilor, la birouri ale executorilor, ale notarilor și avocaților, implicați în afacerea ilegală. La una dintre aceste locații, soția unui executor abia se dăduse jos din pat să-și ia medicamentele atunci când a dat nas în nas cu mascații. Care la ora 6 fix au intrat în toate imobilele vizate. În casa liderului grupării, Ștefan, au fost găsiți 500.000 de lei într-un seif. Casetă metalică de ”2 lei” care putea fi deschisă de orice hoț cu minimă experiență, dacă ar fi știut ce comoară se ascunde acolo. În alte imobile, la executori sau notari, s-au descoperit, ținuți printre haine, lenjerie intimă sau cutii de pantofi ai soțiilor, alț 65.000 de lei și 3.200 de euro. În plus, de la locuințele suspecților au fost luate șapte mașini de lux, de sute de mii de euro, unele cu doar câteva mii de kilometri la bord. Bolizi cumpărați probabil cu banii amărâților care au luat bani de la ei: Cămătarii încercau astfel să ascundă proveniența banilor care le intrau în buzunare.


Sfânta Parascheva, pupatul moaștelor și psihologia înghesuielii la ajutor divin

Loading...
Comentarii