22 Oct. 2018 12:21

Cele 4 semne care anunță un infarct. Nu neglijați aceste simptome!

Distribuie

Tot mai multe femei sunt afectate de infarct, iar boala poată să apară chiar și la persoanele sub 50 de ani. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă, spune care sunt cele 4 semnale de alarmă, care ne pot da de gândit că suferim un infarct, și care ne pot trimite la medic, din timp.  Din păcate, în cazul lui Ilie Balaci, aceste semne nu au fost suficiente. Fostul fotbalist a murit din cauza unui infarct. Surse din anturajul fostului mare fotbalist, susțin că acesta mai avusese probleme de respirație în urmă cu câteva zile.  Atunci ar fi cerut ajutorul unui medic, dar acesta i-a prescris medicație specifică unei alergii.

Printre semnele care pot prevesti un infract, se regăsesc următoarele:

1. Durerea precordială ,,clasică': durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute.

Nu subevaluaţi posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveţi doar aceste simptome nespecifice de tip:

2. Osteo-articular (durere sau discomfort) cu alte localizări: la nivelul braţelelor, umerilor, gâtului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare.

3. Respiratorsenzaţie de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.

4. Digestivgreţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.

Atenție:

1. Riscul de infarct e adesea subestimat în cazul femeilor (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept ,,atacuri de panică').

2. Infarctul miocardic (considerat în trecut apanajul bărbaților) este tot mai frecvent la femei.

3. Infarctul miocardic reprezintă prima cauză de deces la femei (18%), urmat de accidentul vascular cerebral.

4. Vârsta nu mai este un factor de siguranță. Înainte era apanajul celor de peste 65 de ani dar

5. Acum a crescut de 3 ori numărul de cazuri la femei tinere (am tratat paciente și de 30-35 de ani).

6. Schimbarea stilului de viață este principalul factor incriminat.

7. Printre factorii de risc amintim fumatul, utilizarea anticoncepționalelor, obezitatea și stresul.

Rețineți!!!

1. Orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi nefastă.

2. Chiar dacă nu sunteţi sigură că aveţi simptomele unui infarct miocardic este bine să consultaţi un medic.

3. Evitaţi automedicaţia. Terapia după ureche în infarct este letală!

Ilie Balaci a murit duminică dimineață, pe 21 octombrie, la doar 62 de ani. „Minunea Blondă' venise la Craiova pentru a asista la meciul CSU Craiova-FCSB, de duminică seară, dar a murit în brațele mamei sale, după un stop cardio-respirator.

În ziua în care lui Balaci i s-a făcut rău, în casă, primul ajutor a venit de la o vecină, medic de profesie, care a început sa îi facă masaj cardiac. La fața locului a ajuns în scurt timp și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Dolj. Medicii au încercat să îl intubeze pe fostul fotbalist, dar căile aeriene erau prea inflamate pentru a putea fi efectuată procedura medicală.

ALTE ARTICOLE DESPRE SUBIECTUL INFARCT:


Maia Morgenstern a aflat de moartea tatălui ei, cu două ore înainte de premiera unui spectacol. Nu o să mă împac niciodată'

Loading...
Comentarii