MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2017 14:51 , de Daniel Ionașcu

Consiliul Concurenței investighează gigantul farma Roche pentru un posibil abuz de poziție dominantă pe piața medicamentelor oncologice

Distribuie

Consiliul Concurenței a deschis două investigații pentru abuz de poziție dominantă împotriva gigantului farma Roche, în privința medicamentelor oncologice, și a efectuat inspecții inopinate la sediul companiei.

Un prim caz vizează practicarea de către Roche România, în relaţie cu un distribuitor al său, a unor preţuri cu ridicata mai mari decât preţurile oferite de către companie în contextul unor proceduri de licitaţie privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor.

Cea de a doua investigaţie se referă la acte şi fapte ale Roche Romania care au ca posibil efect excluderea de pe piață a variantei generice (mai ieftine) a unui medicamentului inovativ Tarceva.

Tarceva este un medicament produs de Roche, care conține substanța activă Erlotinibum și este utilizat în tratamentul cancerului. Tarceva este inclus în Lista medicamentelor decontate.

Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piaţă.

Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

De ce nu se vând medicamentele mai ieftine

'În urma anchetei sectoriale pe piaţa farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenţei a constatat că medicamentelele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să acapareze o cotă de piaţă semnificativă. În cadrul studiului, Autoritatea de concurenţă a analizat activitățile de marketing și promovare realizate în conexiune cu vânzarea de medicamente şi a constatat o posibilă corelare între activitățile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative și gradul redus de penetrare al
medicamentelor generice.

Astfel, deşi prescrierea medicamentelor se realizează pe substanţă activă şi, doar în situaţii excepţionale, justificate, pe denumire comercială, 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative', arată Consiliul Concurenței, într-un comunicat.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Protest pe centura Capitalei. Circulația a fost blocată
Loading...
Comentarii