28 Dec. 2017 23:30 , de Alexandru Boariu

Iarna, la munte e frumos, dar te pasc și multe pericole! Ce trebuie să faci dacă ești surprins de avalanșă

Distribuie

Atât meteorologii, cât și salvamontiștii ne avertizează cu privire la riscul producerii unor avalanșe în zonele montane. Libertatea îți spune ce trebuie să faci pentru a evita de un astfel de pericol și cum trebuie să procedezi dacă ești surprins de  avalanșă.

Trebuie precizat că, potrivit statisticilor, în marea lor majoritate, avalanșele cu victime umane, exceptând, desigur, catastrofele naturale, au fost declanșate chiar de oameni, de regulă, chiar de victime.

Respectă indicatoarele!

Așadar, pentru a evita o astfel de catastrofă, există o singură cale sigură: să n-o cauți, să n-o declanșezi. Fie că schiezi, fie că faci o drumeție pe munte, în primul rând, respectă cu sfințenie avertismentele salvamontiștilor și indicatoarele turistice („traseu închis', „pericol de avalanșă' etc). Salvamontiștii adaptează, permanent, indicatoarele la starea vremii, la grosimea stratului de zăpadă ș.a.m.d., avertizând asupra pericolelor de avalanșă. Principalele cauze ale producerii avalanșelor sunt încălzirea bruscă a vremii, ploaia, vântul și moina. Și zăpada nou- depusă, fără aderență cu stratul stabilizat și înghețat, poate aluneca cu ușurință. În zonele unde s-au format depozite însemnate de zăpadă, există riscul declanșării avalanșelor, atât spontan, cât și provocate. Așadar, dacă mergi în drumeție, nu te aventura pe traseele închise sau nemarcate, iar dacă schiezi, nu părăsi pârtia amenajată. Este un loc sigur.

Nu intra în panică dacă ești surprins de avalanșă!

Iată și câteva sfaturi culese din „Manualul vânătorilor de munte' pentru a proceda corect dacă ești surprins de avalanșă. În primul rând, încearcă să-ți păstrezi calmul, nu intra în panică și nu acționa haotic. Dacă ești pe schiuri, nu încerca să scapi printr-o coborâre directă, cu o viteză superioară torentului. E puțin probabil că o să reușești. Oricare ar fi consistența zăpezii sau condițiile de declanșare, la început stratul alunecă cu o viteză mai mică, apoi din ce în ce mai mare. În acest timp, încă te poți menține la suprafață. Dar, atenție! Trebuie să-ți desfaci sau să-ți tai rapid legăturile de la schiuri sau de la rachetele pentru zăpadă. Din cauza frecării stratului de deasupra cu baza sa, mișcarea de alunecare a zăpezii se transformă într-o miscare de rostogolire, ceea ce face sa-ți pierzi echilibrul și să fii tras către interior. Acum, trebuie să intervină sângele rece, dar și priceperea: prin mișcări energice, de „înot', trebuie să lupți pentru a te menține la suprafață sau pentru a ieși către marginea torentului. Dacă avalanșa este formată din zapadă „prăfuită', apare imediat pericolul de asfixiere. În acest caz, trebuie să-ți acoperi nasul și gura, cu fularul sau cu o batistă. În momentul în care avalanșa se oprește, încearcă să te eliberezi prin mișcarea brațelor deasupra capului.

Cum se acordă primul ajutor

Iată și câteva sfaturi ale specialiștilor cu privire la modul în care se acordă primul ajutor celor surprinși de valanșă. La început, se eliberează rapid și complet capul accidentatului și se curăță gura și nasul de zapadă, apă, pietre sau noroi. Apoi, se eliberează întregul corp și se transportă într-un loc sigur. Dacă accidentatul nu mai dă semne de viață, se efectuează respirația artificială, aplicînd procedeul „gură la gură' și „gură la nas', se masează pieptul în dreptul inimii, până în momentul în care accidentatul își revine sau pînă cînd sosește un medic la fața locului.

Citește și: Nu pleca la munte neechipat pentru iarnă! În această perioadă, pericolele sunt la tot pasul

 

Loading...
Comentarii