19 Mai. 2017 18:03

Italia a luat-o înaintea României în privința vaccinării contra rujeolei. Copiii nevaccinați nu vor putea fi înscriși la școală

Distribuie

Guvernul italian a adoptat o lege a vaccinării iar copiii care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei nu vor putea fi înscriși la școală din luna septembrie, iar părinții vor fi amendați cu 5.000 de euro, scrie presa italiană.

Înmulțirea cazurilor de rujeolă i-a determinat pe guvernanții italieni să ia măsuri și să impună obligativitatea vaccinării. Decretul de lege a fost adoptat în ședința de guvern de vineri, iar începând din septembrie copiii nevaccinați până la 6 ani nu vor fi primiți în instituțiile de învățământ.

Pe lângă vaccinul împotriva rujeolei mai sunt obligatorii alte 11, inclusiv cel împotriva malariei.

În Italia numărul îmbolnăvirilor de rujeolă aproape s-a dublat comparativ cu cele înregistrate anul trecut, iar principala cauză este scăderea ratei vaccinării.

Pe lângă faptul că nu vor putea să-și înscrie copiii la școală, italienii care refuză să-i vaccineze pe micuți vor fi amendați cu peste 5.000 de euro.

În România proiectul Legii vaccinării a fost trimis în Parlament și urmează să fie supus procedurilor de adoptare. Potrivit acestuia, părinții care nu își vaccinează copiii pot fi acuzați de rele tratamente, iar potrivit Codului Penal acest lucru înseamnă închisoare între 3 şi 7 ani.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog a delcarat, recent, că părinții care nu își vaccinează copiii pot fi acuzați de rele tratamente, dacă copilul moare, aceste prevederi existând, în prezent, în legislație. Ministrul a precizat, în schimb, că în proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea, care se află în dezbatere publică, nu au fost prevăzute sancţiuni pentru părinţi.

 

Comentarii
← Inchide