MENIU CAUTĂ
11 Oct. 2018 21:00 , de Radu Tutulan

Reacţia preoţilor după ce Patriarhia le-a condamnat mesajul „inchizitorial”: ”Biserica să-şi judece propriii slujitori?”

Distribuie
  • Prezent în direct în studioul Libertatea, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei, a condamnat discursurile amenințătoare ale preoților, numindu-le "inchizitoriale".

  • I-am contactat pe slujitorii Bisericii care în ziua referendumului au avut predici agresive și i-am rugat să comenteze poziția Patriarhiei.

  • Unul singur, preotul Gheorghe Popa, din Alexandria, a răspuns. Ceilalți s-au eschivat.

"Dezavuez total stilul acesta predicatorial, inchizitorial, savonarolic, nu este în nici un caz definitoriu pentru predica din Biserica Ortodoxă. Sper să fie din ce în ce mai puţine cazurile", a declarat Vasile Bănescu la interviurile Libertatea Live.

Explicații, nuanțe

„Eu nu am spus în faţa Sfântului Altar Haideţi la vot, să nu mâncaţi până nu votaţi!, eu am ţinut o predică despre păcatul sodomiei. Eu nu am pus pe cineva la zid, eu doar am vorbit despre acest păcat. Este apanajul Bisericii să lupte împotriva păcatului, nu a zis nimeni să moară homosexualii, ci îi aşteptăm să se întoarcă, nu numai pe ei, ci pe toţi păcătoşii”, a explicat preotul Gheorghe Popa, care slujeşte la Biserica Sf. Alexandru, din oraşul Alexandria.

Foto: Ziarul Lumina

Acesta le transmitea românilor să nu bage un dumicat în gură, dacă nu au mers mai întâi să voteze, pentru a demonstra astfel că sunt creştini adevăraţi. Preotul spune acum că a fost scos din context totul, fiindcă discursul său nu a fost împotriva homosexualilor, ci al păcatului sodomiei.

Cât despre mesajul transmis de Patriarhie…

„Iar despre ce a zis domnul Bănescu, eu nu ştiu, nu am auzit, dar sunt curios să văd Biserica însăşi chemându-şi în judecată propriii slujitori pentru că propovăduiesc cuvântul lui Dumnezeu şi pentru că luptă împotriva păcatului. N-am pus pe nimeni la zid, n-am făcut nici o crimă, nu am îndemnat pe nimeni să-i urască pe homosexuali sau să-i bată cu pietre, eu am vorbit despre iubirea propovăduită de biserică, cea divină, cea între un bărbat şi o femeie”, a mai spus preotul.

Preotul din Voluntari nu vorbește nici acum, nici altă dată

Contactat de reporterii ziarului Libertatea, părintele Claudiu Tomozii, din Voluntari, cel care îi certa pe enoriaşi că nu au mers la referendum şi le spunea că focul se va abate asupra lor, cum s-a întâmplat la greci, a refuzat să îşi spună punctul de vedere.

„Nu pot vorbi acum. Nu doresc să vorbesc nici acum, nici altă dată despre acest subiect”, a spus acesta.

Arhiepiscopia, în numele preotul de la Viforâta

Cât despre părintele Cosmin Santi, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Teologie a Universităţii Valahia, din Târgovişte, şi preot paroh în Viforâta, judeţul Dâmboviţa, care i-a ameninţat cu afurisenia pe cei care n-au votat la referendum, Arhiepiscopia Târgovişte nu îi mai dă voie acestuia să vorbească.

„Arhiepiscopia a transmis un comunicat de presă mai mult decât lămuritor. Nu este cazul să discutaţi cu părintele Cosmin Santi. Poziţia acestuia nu este contrară celei oficiale. Ce rost are ca un preot să comenteze ce a spus Patriarhia Română? Folosiţi comunicatul nostru de presă, nu are rost să îl contactaţi pe părintele Santi”, a declarat un reprezentant al Arhiepiscopiei, care nu s-a prezentat, în momentul în care am cerut numărul de telefon al părintelui Santi, pentru a-i da posibilitatea să-şi spună punctul de vedere.

În comunicatul la care acesta face referire. Arhiepiscopia Târgoviște numește incidentul în care este implicat părintele Cosmin Santi ca fiind unul regretabil. „Constatăm, cu regret, propagarea postării emoționale prin intermediul unei rețele de socializare, a Pc. Pr. Cosmin Santi”, a transmis Arhiepiscopia.

„Ca o mamă iubitoare, Biserica privește cu înțelepciune pe acei fii ai ei care caută orice prilej de a-i converti și de a-i elibera din sclavia păcatului și a răului pe semeni, conform principiului patristic că trebuie să urâm păcatul și întotdeauna să iubim păcătosul.

Biserica nu abordează nici o chestiune legată de opțiunea de exprimare a credincioșilor prin intermediul afurisaniei, anatemei și a excomunicării. Dimpotrivă, Biserica are misiunea de a contribui la vindecarea a ceea ce este rău, întunecat sau păcătos, în societate, vocația ei fiind aceea de a împărtăși, cu milostivire binecuvântarea cerească, de a reconcilia, de a crea punți și, mai presus de toate, de a chema la unitate, solidaritate și comuniune. Prin urmare, considerăm că pentru a construi un viitor bun, frumos și drept pentru toți este nevoie de colaborare, respect reciproc și dorința de înnoire”, se mai arată în comunicat.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO/ Mesaj neașteptat în redacția Libertatea al purtătorului de cuvânt al BOR. Patriarhul îi ceartă pe preoții „inchizitori” și îi apără pe credincioși!

Loading...
Comentarii