13 Oct. 2017 15:15

România trebuie să închidă centrele de plasament de tip vechi

Distribuie

România trebuie să închidă centrele de plasament de tip vechi, până în 2020, conform unui angajament luat în fața Comisiei Europene. Într-o casă de tip familial din Sectorul 6 al Capitalei locuiesc 11 copii și personalul care are grijă de ei. Cei mici au parte de grijă, de atenție și de afecțiune. Sunt implicați în activitățile casnice, iar spațiul seamănă mult cu casa unei familii numeroase, nicidecum cu un orfelinat, iar asta înseamnă enorm pentru ei.

Casele de tip familial reprezintă cea mai bună soluție pentru copiii abandonați. O spun reprezentanții fundațiilor care de mai bine de 20 de ani închid orfelinatele groazei și deschid copiilor ușa către o viață mai prietenoasă. Dar statisticile arată că opt mii de copii mai trăiesc în centre de plasament de tip vechi.

„Eu cred că fiecare instituție ar trebui închisă mâine dacă s-ar putea. Important este să putem să ne asigurăm că acești copii ajung și ei să trăiască în medii cât mai apropiate de cel familial și nu mai suferă abuzurile pe care le implică traiul într-o instituție', a declarat directorul regional Hopes and Homes for Children pentru Europa Centrală și de Sud, Ștefan Dărăbuș.

La nivelul întregii țări, 50 de centre de plasament trebuie închise urgent. Cele mai multe se află în județele Iași, Buzău, Constanța, Vâlcea, Brașov, Tulcea, Neamț, Prahova și Timiș. Autoritățile centrale se gândesc ca în viitoarele case de tip familial să stea câte 16 copii, și nu 12 ca până acum. ONG urile nu sunt de acord.

„Noi am spus până la 16. Ne-am gândit să nu se depășească Un maxim astfel încât casa să ofere cu adevărat din punct de vedere al construcției șI ambientului o soluție de tip familial', a declarat președintele ANPDCA, Gabriela Coman.

„Aceasta este o decizie națională. Tot ce pot să spun e că atunci când mă uit în jur, am lucrat pe acest subiect și în alte țări, 16 e un număr prea mare. Câte familii au 16 membri? Nu foarte multe', este de părere șeful Direcției Generale pentru Politică Regională a Comisiei Europene. Carsten Rasmussen.

E nevoie însă și de mai mult personal calificat.

„Administrația publică centrală, Guvernul pornește într-o misiune extrem de dificilă și extrem de riscantă. DGASPC-urile sunt subfinanțate, au un număr de personal mai mic decât ar trebui să fie', declară președintele Federației Organizațiilor Non-Guvernamentale pentru Copi, Bogdan Simion.

În plus, mai mulți parlamentari propuneau, în iunie 2017, înființarea pe lângă casele de copii și centrele de plasament a unor ateliere de ucenicie. Aceste centre de ucenicie ar urma să ajute la învățarea unor meserii de către cei copiii între 16 și 18 ani, din sistemul de protecție socială.

Un ultim studiu realizat de Banca Mondială arată că principala cauză a instituționalizării copiilor este sărăcia, urmată de abuz, neglijare și violență.

Sursa: stiriletvr.ro


REPORTAJ VIDEO/ Dezbrăcați de război, îmbrăcați de români. Cum sunt ajutați copiii refugiați din țara noastră


Loading...
Comentarii