05 Sep. 2017 23:30 , de Rodica Dirzu

Cum au apărut chipsurile din cartofi? Din ce se mai pot face

Distribuie

Copil sau adult, fiecare dintre noi am savurat măcar o dată chipsuri. De obicei din cartofi. Sunt crocante și delicioase și crează dependență. Te-ai gândit însă când și cum au apărut prima dată? Află cum au apărut chipsurile din cartofi și din ce se mai pot face.

 

Cum au apărut chipsurile

Reţeta originală de chipsuri a fost creată în Saratoga Springs, New York. Se pare că acest lucru a avut loc în anul 1853, din întâmplare. Creatorul chipsurilor pare să fie George Crum, un bucătar american, care lucra la restaurantul “Lake House Moon”.

Aici se serveau cartofi prăjiți. Într-o zi un client s-a declarat nemulțumit de cartofii serviți, cerând unii mai crocanți și mai subțiri. Bucătarul Crum a tăiat în bătaie de joc cartofii extrem de subțiri, i-a prăjit foarte bine și i-a servit clientului nemulțumit. Ca să fie și mai ironic a turnat multă sare pe ei. Dar, spre surprinderea bucătarului, clientul a fost foarte mulțumit și l-a felicitat pe bucătar. Ceilalți clienți din restaurant au vrut și ei să guste varianta cea nouă și au fost încântați. Așa s-au născut chipsurile, care au primit denumirea de “Saratoga Chips”, după numele localității de origine. Denumirea a persistat până pe la mijlocul secolului XX, şi au devenit specialitatea casei în toate restaurantele americane. În anul 1860,  George Crum şi-a deschis propriul restaurant pe malul Lacului Saratoga, “Crum House”. Aici el servea chipsuri din partea casei la fiecare masă. În acea perioada cartofii erau curăţaţi şi tăiaţi manual, de aceea producţia de chipsuri era limitată. Se vindeau doar în restaurante, în cantități mici, ambalate în pungi. Abia din secolul XX, când a fost inventată o maşinărie de curăţare şi tăiere, chipsurile au început să fie vândute pe piață în cantități mari. Astăzi există o industrie prosperă. Au apărul fel de fel de combinații și variante de chipsuri, cu arome diverse care au cucerit întreaga lume.

Se pot face și acasă

Ingrediente: 5-6 cartofi mari, ovali, 3 linguri de apă, 3 linguri oțet mere, apă foarte rece + 6 cuburi de gheață, 1 l ulei de floarea-soarelui, o linguriță rasă de sare, boia

Preparare: se amestecă într-o oală de 3 l apa cu oțetul și se pune la fiert. Se curăță cartofii, se spală și se taie în feliuțe foarte subțiri cu o răzătoare specială numită mandolină. Când apa începe să fiarbă, se adaugă cartofii și se opăresc 30-45 de secunde. Se pregătește alături un vas plin cu apă foarte rece în care se  adaugă cuburile de gheață. După 45 de secunde se scot cartofii din oală și se pun imediat în apa rece 2 minute, apoi se scurg și se tamponează cu hârtie absorbantă. Într-o tigaie încăpătoare se pune uleiul la încins. Se adaugă cartofii în tranșe și se prăjesc la foc mediu spre mare până devin aurii (cam 1-2 minute). Se condimentează cu sare/boia.

CHIPSURI LEGUME

Chipsuri din legume și fructe

Dar chipsuri se mai pot face și din legume și fructe, chiar dacă nu sunt la fel de savuroase, sunt mai sănătoase. Acestea nu se prăjesc, ci se obțin prin deshidratare. Iată cum:

Din legume

Ingrediente: 2 cartofi, un cartof dulce, două sfecle, o rădăcină de păstârnac, 2 morcovi, ulei, sare

Preparare:  se încinge cuptorul la 190°şi se tapetează tăvile cu hârtie de copt. Se curăţă legumele de coajă și se feliază foarte subţire cu o mandolină. Se aşează în tavi, se tamponează bine cu hârtie de bucătărie, se lasă 30 de minute. Se pulverizează apoi cu ulei şi se presără sare după care coc 20-30 minute.

Din fructe

Ingrediente: 2 l apă, o linguriţă de suc de lămâie, pere şi mere

Preparare: se pune apă într-un bol şi se adaugă sucul de lămâie. Apoi se scoate cotorul fructelor. Se taie fructele felii și se pun imediat în apa cu lămâie. Se înșiră pe o frânghie şi se ţin în faţa unei surse de căldură până când se usucă. Dacă vrei să le deshidratezi la cuptor se pun pe o foaie de copt, într-un singur strat şi se dau în cuptorul dinainte încins la treapta minimă timp de o oră. Se creşte apoi temperatura și se lasă între 3 şi 6 ore  cu uşa cuptorului uşor deschisă.

Citește și: Dieta cu iaurt și cartofi. Slăbești 5 kilograme în 3 zile

Loading...
Comentarii